Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'esquerra abertzale afirma que l'alto el foc d'ETA obre una nova era política

L'esquerra abertzale ha valorat l'alto el foc permanent, general i verificable com el gest decisiu per donar pas a un nou horitzó polític i una nova aposta democràtica per a Euskal Herria.

El dirigent abertzale Txelui Moreno, acompanyat de Marian Beitialarrangoitia, Rufi Etxebarria i Miren Legorburuhan, ha qualificat la decisió unilateral d'ETA de "valenta" i ha afirmat que té "un abast històric determinant per a impulsar una nova fase política" a Euskal Herria.  

10/01/2011 21:22 Internacional

En roda de premsa, Moreno ha afirmat que l'alto el foc obre "de forma clara i inequívoca l'oportunitat d'avançar de forma irreversible cap a un marc de pau i solucions democràtiques". Al seu torn, ha assenyalat que el gest de l'organització "respon satisfactòriament a la demanda que la comunitat internacional i importants sectors de la societat basca van realitzar a Gernika tant a ETA com al govern espanyol per aportar un escenari de no violència amb garanties i normalització política".

Moreno ha demanat a l'Estat, al govern del PSOE, als polítics, als agents socials i sindicals que valorin l'abast de l'alto el foc "actuant amb responsabilitat i alçada de mires que la societat basca i la comunitat internacional demanden per superar definitivament el conflicte polític i totes les seves tràgiques conseqüències".Una demanda que fan extensibile al govern francès.

L'esquerra abertzale, ideòloga del nou escenari

20110110lL'esquerra abertzale assegura que aquesta decisió d'ETA "aprofundeix de forma plena l'aposta per un procés democràtic que ha plantejat l'esquerra abertzale", que és qui ha creat "les condicions necessàries per  per a una inajornable normalització política com avantsala d'un procés de diàleg i negociació inclusiu i integral entre totes les forces polítiques basques".

Moreno ha anunciat que "més enllà de discursos que pretenen mantenir les inèrcies clàssiques de cada opció política" l'esquerra abertzale espera que "l'inqüestionable valor de la decisió sense precedents adoptada per ETA obri una etapa en el que es comenci a construir positivament l'escenari que la majoria de la societat basca i, fins i tot l'espanyola, desitgin". L'esquerra abertzale creu que valorar el comunicat d'ETA en termes de suficiència o insuficiència és "un irresponsable intent de desvirtuar el seu contingut i enganyar la societat". 

Una nova era

Moreno ha anunciat que l'esquerra abertzale "es reafirma en l'impuls d'un projecte polític i organitzatiu" que estableixi "compromisos ferms en les vies polítiques i democràtiques". En aquest sentit, l'esquerra abertzale apel·la "al treball militant en pobles i barris" i crida a la societat basca "a construir amb il·lusió i compromís un futur de pau i solucions democràtiques".

D'aquesta manera, els independentistes esperen que la decisió d'ETA permeti anar més enllà "dels discursos que pretenen mantenir les inèrcies clàssiques" i esperen "que l'inqüestionable valor de la decisió d'ETA obri una etapa que construeixi positivament l'escenari que la majoria de la societat desitja".

{youtube}6PoDGuL0Uwc{/youtube}

{youtube}XqhLunOxnfY{/youtube}

 

Per saber-ne més:

ETA anuncia un alto el foc permanent

pdfComunicat d'ETA traduït al català

pdfComunicat original

"ETA disposada a un alto el foc permanent i verificable, i també per anar molt més lluny" 

ETA es compromet a avançar cap a l'alto el foc permanent en un nou comunicat

ETA anuncia un alto el foc 

EA i l'esquerra abertzale cerquen complicitats per superar el conflicte a Euskal Herria

L'Esquerra abertzale i EA subscriuen un acord històric per assolir la independència 

 
 
 
 
 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid