Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El regidor de la CUP Quim Arrufat serà observador internacional a Ahrntal

Ahrntal, un municipi d'administració italiana integrat a dins de la regió Tirol del Sud, celebrarà aquest dissabte una consulta per independitzar-se del Tirol del Sud. La consulta ha pres per exemple les consultes populars per la independència catalanes. Ahrntal té 7.000 habitants i el 98% de la població parla alemany.

Quim Arrufat, el responsable de Relacions Internacionals del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) farà d'observador internacional a la zona. Arrufat és el regidor de la CUP a Vilanova i la Geltrú.

21/01/2011 21:18 Internacional

En declaracions a l'ACN, Arrufat ha explicat que el que pretenen fer és una primera consulta per situar l'autodeterminació en el debat polític i entre la societat civil, i amb la intenció que altres municipis també es sumin a la iniciativa. Membres d'aquesta formació van participar com a observadors a les consultes catalanes del 13 de desembre de 2009.

El principal impulsor del referèndum és el partit Llibertat Sud-tirolesa (Süd-Tiroler Freiheit STF), que té dos escons al Parlament del Sud-Tirol. Segons una enquesta del 2007, el 54,7% dels sud-tirolesos serien partidaris d'abandonar Itàlia: el 33,4% ho faria com a estat independent i el 21,3% desitjaria la unió amb Àustria. El debat és si seria adscriure's a Àustria, tenir una major autonomia dins d'Itàlia, o declarar-se independents, segons explica Arrufat. La pregunta del referèndum de dissabte serà "Està d'acord que el Tirol del Sud exerceixi el dret a l'autodeterminació?".

Al maig, una representació de catalans del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CISEM) va anar a Bolzano, la capital de la regió sud-tirolesa, per explicar l'experiència de les consultes a Catalunya, en un acte on hi van assistir 250 persones. Els sud-tirolesos van tornar a Catalunya coincidint amb l'onada de consultes del 20 de juny, disposats a aprendre els mecanismes exactes de la consulta i per fer d'observadors.

Quim Arrufat, que va esdevenir regidor després que el que va sortir escollit hi renunciés, serà el cap de llista de la CUP a les eleccions municipals del 22 de maig a Vilanova i la Geltrú.

ahrntal
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid