Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Societat patriarcal, societat democràtica?

Una de cada quatre dones ha patit una agressió masclista d'especial gravetat al llarg de la seva vida. Aquesta és la principal conclusió de la primera Enquesta de Violència Masclista de Catalunya que va presentar divendres passat el Departament d'Interior, que encara es va atrevir a parlar d'"avenços dins la gravetat de la situació".

En tot cas, la principal conclusió d'aquesta enquesta no ha posat de manifest la gravetat de la situació, sinó la manca de salut democràtica de la societat en què vivim. És democràtica una societat on el 27% de les dones admeten ser víctimes del masclisme? És democràtica una societat en què el 80% de víctimes no s'enfronta a l'agressor?

12/12/2010 08:39 Gènere

Durant el 2009, 36.000 dones d'entre 18 i 70 anys van patir violència masclista, l'1,4% de la població. En la majoria dels casos els agressors són persones conegudes, principalment exparelles i altres familiars.

Els resultats de l'enquesta revelen que el 26,6% de les dones han patit, com a mínim, una agressió masclista d'especial gravetat al llarg de la seva vida. S'entenen com a tal violacions, intents de violació, tocaments sexuals amb violència, agressions físiques i amenaces greus i assetjament psicològic sever. Les més abundants són les físiques, que superen el 9% del total. Gairebé un 5% de les dones que conviuen amb un home des de fa més d'un any estan exposades a ser víctimes d'algun tipus de violència masclista, entesa com tots aquells fets que impedeixen la seva llibertat. Tot i això, només un 2% creu que va ser objecte de maltractament per part de la seva parella durant el 2009 (36.000 dones).

D'altra banda, un 7,4% afirma que anteriors parelles les van sotmetre a algun tipus de violència de gènere al llarg del 2009 (33.000 dones). Així, sumant les dones que es consideren víctimes de les seves parelles i les de les ex parelles s'extreu que unes 70.000 dones consideren que van patir violència de gènere l'any passat. En l'àmbit laboral, el 4% de les dones s'ha vist obligada a deixar una feina a causa d'un assetjament sexual. Entre les que es van veure obligades a deixar la feina contra la seva voluntat, hi ha un 5,2% que assegura que es va tractar d'un acomiadament sexista (en aquest punt es troben els embarassos), el 4% per assetjament sexual i hi ha gairebé un 4% que diu que ho va fer per pressions de la seva parella. D'altra banda, un 14,9% de les dones que treballaven el 2009 afirmen ser víctimes d'algun tipus de discriminació per raó de sexe.

Pel que fa a l'espai públic, un 12,2% de les enquestades contesta que durant el 2009 va patir algun tipus d'agressió sexista al carrer i més d'un 3,2% d'aquestes es va sentir afectada psicològicament per aquests fets.

Les dades indiquen que els autors coneguts representen el 83,5% en les agressions físiques, el 80,7% en les violacions, el 75,3% en les amenaces greus, més del 60% en els tocaments amb violència i intimidació i el 54% en els intents de violació. Dins d'aquest grup, l'exmarit o exparella és l'agressor en el 19,6% dels casos, en el 14,1% ho és l'exparella amb qui no va arribar a conviure, en el 16,8% coneguts i en el 24,2% altres familiars.

La majoria no denuncia

L'enquesta revela també que tot i que creix la consciència social, la majoria de les víctimes continua sense denunciar. En concret, el 23,2% de les dones van ser víctimes de violència masclista el 2009, de les quals només un 9,3% considera que van ser de fort impacte i d'aquestes només un 6,8% creu que són fets que es poden considerar delictius. Entre les que pensen així, finalment, només van denunciar el 17,7%. Per tant, més del 80% de les víctimes de violència de gènere no denuncia.

L'enquesta també demostra com el retret social contra la violència masclista ha augmentat. El retret alt i molt alt era del 64,9% el 2003, mentre que actualment supera el 80%. Per exemple,el 2003 el 6% de la població considerava que alguns comportaments, com donar una bufetada a una dona, era acceptable. El 2010 aquest percentatge es del 2%.

Es dona la situació que en les posicions intermèdies hi ha un segment de la població que rebutja els comportaments violents però, per contra, és permissiu amb els de control, com per exemple impedir que la dona tingui diners per les seves despeses habituals o no deixar que parli amb persones de l'altre sexe.

Sobre aquesta evolució, les dones tenen una visió més negativa que els homes. Aquests últims creuen que les actuacions violentes han disminuït, mentre que les dones creuen que no ha estat així i que fins i tot han augmentat.

Enterrar el patriarcat

Una societat només serà lliure si els seus homes i dones viuen en llibertat, cosa que no pot passar en una societat patriarcal, basada en relacions de superioritat-inferioritat i per tant perpetuadora de les desigualtats i la discriminació. Cal incidir en la naturalesa de les relacions entre persones i en com aquestes estan fonamentades, més enllà de percentatges que en definitiva reflecteixen només allò que sura. Prova d'això n'és que la xifra d'una de cada quatre dones fa referència a agressions dutes a l'extrem com ara violacions, intents de violació, tocaments sexuals amb violència, agressions físiques i amenaces greus i assetjament psicològic sever. Però per sota de tot això hi ha l'iceberg de la discriminació, basat en una manera poc igualitària d'entendre la vida i relacionar-se amb les persones propi de la societat de la dominació d'una persona per sobre de l'altra.

Dependència emocional, possessió, gelosia, propietat de la parella, xantatge emocional, control excessiu de la parella, destrucció de l’autoestima a través de la humiliació i la ironia, aïllament de la parella de les seves amistats, etc. Fins que no trenquem amb els entramats que conformen la societat de la dominació no tindrem una societat plenament democràtica.

Per saber-ne més:

25-N: Dia Internacional contra la violència masclista

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid