Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ataquen i detenen als membres que distribueixen aliments als campaments de sahrauís

Les forces marroquines de seguretat han fet ús de la violència contra els manifestants i els impedeixen tenir accés a subministraments d'aliments, aigua i medicines. Mentrestant, hi ha un silenci informatiu als mitjans de comunicació de la península
Creix la preocupació pels milers de civils que han van participar en un èxode massiu de les principals ciutats de Sàhara Occidental ocupat pel Marroc a principis d'aquest mes. Als manifestants se'ls nega aliments i subministraments mèdics. Almenys 10.000 sahrauís - 14.000 segons xifres oficials sahrauís - van començar a sortir des del 9 d'octubre de les ciutats del territori ocupat i estan acampant a l'àrea de Gdeim Izik, a 12 quilòmetres de la capital d'El Aaiun.

 

24/10/2010 11:43 Internacional

L'èxode va ser organitzat com a protesta contra el Marroc per l'ocupació del Sàhara Occidental, i la "permanent discriminació, pobresa i abusos als drets humans contra els ciutadans sahrauís", d'acord amb els manifestants. 

Fonts del govern a l'exili de Sàhara Occidental, amb seu en els campaments de refugiats d'Algèria, afirmen que el nombre de manifestants que acampen fora de les principals ciutats i pobles al territori és de "almenys 14.000". A més a més dels manifestants que acampen a les afores de l'Aaiun, s'han aixecat campaments de protesta també a les afores d'Smara, Dakhla i Boujdour.

El nombre de manifestants continua creixent. Per documentar les seves accions de protesta, els manifestants estan pujant diversos videos a YouTube.

Les darreres informacions emeses pels manifestants indiquen que estan augmentant les tensions amb els ocupants marroquins. Les forces marroquines de seguretat han fet ús de la violència contra els manifestants i els impedeixen tenir accés a subministraments d'aliments, aigua i medicines, ho està generant la preocupació de "que això podria convertir-se en un greu problema humanitari".

La Mitja Lluna Vermella Sahrauí ha fet una crida a les organizaciones internacionals a "destinar el més ràpidament possible assistència humanitària a les poblacions" als campaments de protesta de les afores de l'Aaiun.

Mohamed Abdelaziz, president del Govern sahrauí a l'exili, ha fet també una crida a l'Oficina de Nacions Unides per als Refugiats per proporcionar subministraments als manifestants i ha sol·licitat la intervenció de l'Alt Comissionat, advertint que els manifestants es troben "sense aigua, aliments i medicines, la qual cosa podria conduir a una catàstrofe humanitària".

Mentrestant, el govern a l'exili es manté en contacte diari amb els manifestants, proporcionant-los seguretat. Fonts del Govern sahrauí han manifestat que, "malgrat les dificultats, els sahrauís es troben així ben organitzats".

"S'organitzen en grups per torns per assegurar i controlar la seguretat per a tots els manifestants, les 24 hores del dia", ens expliquen les mateixes fonts. "A uns 40 metres de distància, es troba la policia marroquina i per tant estan preparats per a qualsevol cosa", afegeixen.


El president *Abdelaziz va rebre ahir en els campaments de refugiats a Algèria a Christopher *Ross, enviat de l'ONU. *Ross es troba realitzant una gira per la regió per reunir-se amb les parts involucrades en el conflicte del Sàhara Occidental, dins dels esforços de l'ONU per intentar promoure una nova ronda de negociacions per al conflicte.

Ross ha qualificat com a "insostenible" l'actual punt mort en el qual es troba la situació a Sàhara Occidental.

Més de 150.000 sahrauís viuen en els campaments de refugiats a Algèria des de la invasió marroquina de l'antiga colònia espanyola en 1975.

Font: AFROL News

 

Per saber-ne més:

Milers de saharauis acampats expressen a "YouTube" les seves reivindicacions independentistes 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid