Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
27-G: Vaga general als Països Catalans, Galiza i Euskal Herria

Euskal Herria, Galiza i els Països Catalans s'uniran en un clam anticapitalista contra el l'estat espanyol i contra el capital el proper 27 de gener, un dia abans que el Congrés debati la reforma de les pensions. 
 

Al nostre país però, la debilitat sindical no permet assegurar l'èxit de la revolta a nivell nacional, ja que qui ha convocat la vaga general és la CGT i només a Catalunya. De la seva banda, la COS ha fet una crida aquest dijous a tirar endavant una jornada de lluita arreu dels Països Catalans el 27 de gener.

14/01/2011 04:08 Laboral

En la seva línia d'aliar-se amb el capital, els sindicats majoritaris ja han anunciat que no convocaran una vaga general aquest mes, fet que obligaria a propugnar una intensa unió d'amplis sectors en lluita dels Països Catalans per garantir la convocatòria arreu. Tal com posa de manifest Endavant-OSAN en la seva proposta per un nou marc de lluita, CCOO i UGT són, als Països Catalans, "organitzacions amplament majoritàries en el moviment obrer", fet que condiciona l'èxit d'una convocatòria de vaga general al nostre país si no és eminentment nacional i socialment ben articulada. Aquí rauen les diferència amb les vagues d'Euskal Herria i Galiza, països que gaudeixen de sindicats nacionals i de classe.  

La CGT tira pel dret

S'ha sabut aquest dijous, tot i que no encara no hi ha convocatòria pública. La CGT ha decidit convocar vaga general pel 27 de gener al Principat de Catalunya contra la retallada dels drets a pensions que el govern espanyol pretén aprovar l'endemà. Aquest divendres la CGT ha de decidir si convoca la vaga general a tot l'Estat, però segons han explicat fonts del sindicat a Llibertat.cat, a Catalunya la vaga es mantindrà tant si a nivell estatal es convoca com si no. Les confederacions voten aquest divendres a Madrid si es convoca vaga general de caràcter estatal.

Aquest marc sindical condiciona els Països Catalans a la convocatòria d'una vaga general a tot l'Estat, ja que si la CGT només convoca al Principat el País Valencià i les Illes dependrien únicament d'altres sindicats combatius, ja que els majoritaris ja han anunciat que no convocaran.

Tota la responsabilitat de mobilització pels sindicats combatius 

jpg_cgtpensionsLa CGT va obrir el mes passat un procés de diàleg amb les organitzacions sindicals i socials amb l'objectiu que aquesta convocatòria de vaga general "sigui compartida, convocada, secundada i assumida pel màxim nombre possible d’aquestes organitzacions". Per la CGT, és responsabilitat dels sindicats que aquesta pretesa reforma de les pensions obtingui una resposta contundent que posi fre a la dictadura dels mercats. El fet que finalment la CGT hagi convocat posa de manifest que hi ha hagut diverses adhesions d'organitzacions socials, polítiques i sindicals, tot i que encara no s'han detallat. De la seva banda, tant CCOO com UGT han descartat la possibilitat de vaga "perquè hi ha expectatives d'acord amb el govern espanyol", en la seva línia d'aliar-se amb el capital i deixar tirats els treballadors i els seus drets; un greu problema en el cas dels Països Catalans perquè atesa la manca d'un sindicat nacional són els dos sindicats amb més poder de convocatòria.

Segons han explicat fonts de la plenària de la CGT a Barcelona que ha aprovat la convocatòria de vaga general, cada federació del sindicat es reunirà amb aquelles organitzacions amb les que treballa normalment per tal d'actuar conjuntament però a nivell local. D'aquesta manera, es crearien un conjunt d'assemblees i/o coordinadores locals que mobilitzarien les seves respectives àrees d'actuació i la CGT les cohesionaria a nivell no nacional, però sí de Catalunya. En aquest sentit, la CGT de Barcelona es coordinarà amb l'Assemblea de Barcelona i d'altres col·lectius, a Lleida amb l'Assemblea de Col·lectius pel Repartiment del Treball i la Riquesa de Lleida; al Garraf i al Penedès amb l'Assemblea pels Drets Socials; a Terrassa amb l'Assemblea Popular; al Camp amb la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa; a Girona amb la Mesa Cívica pels Drets Socials de Girona; a Sabadell i al Vallès Oriental amb els moviments socials i sindicals anticapitalistes de Sabadell, etc.

La setmana que ve, mobilitzacions a tot el país com a preludi de la vaga general

Del 20 al 22 de gener se celebraran protestes arreu dels Països Catalans sota el lema "Aturem la retallada de les pensions. Ja n’hi ha prou! Les nostres vides no són un negoci". La CUP també fa una crida a sumar-se a les convocatòries.

Recull de convocatòries (per Endavant-OSAN): 

 • Barcelona: Manifestació 22 de gener a les 17h.
 • Palma de Mallorca: Bicicletada 8 gener i Manifestació 29 gener.
 • València: Manifestació dijous 27 de gener a les 19h.
 • Terrassa: Concentració 21 de gener a les 20h.
 • Lleida: Manifestació 20 de gener a les 19h.
 • Girona: Concentració 20 de gener a les 20h.
 • Alacant: Repartiment de pamflets el 8 i 15 de gener. Piquets informatius 22 de gener.
 • Reus: Manifestació 21 de gener.
 • Sabadell: Taules informatives del 17 al 21. Roda de premsa local el 20 de gener a les 13h.
 • Castelló de la Plana: Repartiment de diaris i pamflets del 17 al 21 de gener.
 • Vilafranca del Penedès: Jornada pels drets socials el 15 de gener.
 • Amposta i Tortosa: Repartiment de diaris i pamflets del 17 al 21 de gener.
 • Clot (Barcelona): Taules Informatives el 15 de gener i 18 de gener. Cercavila pel barri 21 de gener.
 • Raval (Barcelona): Cercavila divendres 21 de gener.
 • Gràcia (Barcelona): Concert pels drets socials dissabte 22 de gener.
 • Xàtiva: Concentració divendres 21 de gener a les 20h.
 • Dia 25 de gener: Jornada d’accions descentralitzades.
 • Dia 27 de gener: Jornada de mobilització general en punts neuràlgics arreu del territori

 

Per saber-ne més:

Mobilitzacions contra la reforma de les pensions del 20 al 22 de gener

"Ja n'hi ha prou!", una publicació per denunciar les retallades socials 

Endavant veu encertada les iniciatives de la CGT i la COS en la línia de convocar una Vaga Genera

Nova vaga general als Països Catalans

Euskal Herria es posa les piles i convoca una nova i necessària vaga general 

Galiza confirma la convocatòria d'una nova vaga general

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid