Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La commemoració dels 351 anys de Tractat dels Pirineus esdevé una crida a continuar la lluita

 
El passat 7 de novembre va fer 351 anys del Tractat dels Pirineus. Un tractat que va marcar el trossejament del territori.

07/11/2010 00:19 Política

 

Unes dues mil de persones es van manifestar ahir pels carrers de Perpinyà per exigir la reunificació de la nació en un ambient festiu reivindicatiu, dins dels actes de la commermoració de 351 anys del Tractat dels  Pirineus i  cloenda del Correllengua 2010.

esborrem3La marxa va finalitzar al Castellet on es va llegir un manifest on es fa una crida a continuar la lluita. Després es va fer una marxa de torxes fins a la  Casa Musical, on s'ha fet un sopar amb actuació del Ball de Serrallonga, musicals de Cant'Airenou i Llamp Te Frigui. Durant l'acte, la Plataforma per a la Dignitat de Catalunya Nord va lliurar els premis Josep de la Trinxeria i Francesc de Segarra. Al matí, unes 9.000 persones es van manifestar a la capital nord-catalana en contra de la reforma de les pensions. 

Hervè Pi, fundador de l'associació Aire Nou de Bao, fou l'encarregat de llegir el manifest on denunciava les institucions nordcatalanes pert la seva política aparador en relació amb la llengua catalana, ja que sobre el paper parlen d'oficialitat, però a la pràctica nohi ha cap visualització, Així com el reclam de ciutadà en mocions a més d'un centenar de municipis de Catalunya Nord per una nomalització lingüística. Hervé també va denunciar la il·legalitat en què es troben els Diables i Bruixes del Riberal a causa de la la Directiva 2007/23/CE que condemna els correfocs a Catalunya nord.

El manifest també recull una denuncia a les retallades socials que han generat mobilitzacions al Nord i Sud de l'Albera, on Paris i Madrid s'han posat d'acord per castigar a les classes populars catalanes. Així com les polítiques de Sarkozy pel que fa a la immgrigació, molt especialment contra els "gitanos"

76039_167678609924104_100000458988132_443815_5711697_nTot i així, el manifest es mostra optimista sobre la mobilització de poble català pel dret a decidir, reflectit molt especialment en les consultes populars sobre la Independència. És per això que el manifest de la commemoració dels 351 anys del Tractact dels Pirineus, conclou en el sentit que cal continuar la lluita, "El dret a decidir d'un poble amb més de 1000 anys d'història. Un poble de 13 millions d'habitants que s'estén de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Un poble amb una llengua, una literatura, una música,..... riques i vives que volem seguir defensant i reivindicant".

Cal remarcar, que la coincidència amb les mobilitzacions contra la reforma de les pensions, els actes reivindicatius per commemorar el Tractat de Pirinineus es van haver de modificar en els darrers dies, per la qual cosa s'ha notat una baixada en la participació en relació als darrers anys.

Una nova mobilització contra la reforma de les pensions. 

Seguint el ritme de les cançons reivindicatives sud-americanes, de l'Estaca de Lluís Llach i de temes clàssics d'Edith Piaf, entre nou mil i deu mil persones es van participar ahir al matí a una nova mobilització contra la reforma de les pensions. La policia estima que van ser uns cinc mil, mentre que la CGT assenyalen unes 18.000.

El seguici ha sortit a les 10:30 de la Plaça de Catalunya abans d'arribar a la mateixa zona al cap d'una volta sencera de la ciutat, a través de les rondes, a partir de les 12:00. A més de la presència habitual de les federacions sindicals, aquesta nova manifestació, que s'ha beneficiat de la clemència meteorològica, ha reunit entre altres una delegació de l'Hospital de Sant Joan, del col·legi Jean Moulin i de la xocolateria Cémoi de Perpinyà. Una vegada més s'hi han sentit detonacions, produïdes per la mateixa CGT, però també certa lassitud, ja que la reforma de les pensions està agafant ara el camí de la via legal. Prèviament a la mobilització, el secretari de la central sindical, Bernard Thibault, ja feia saber que continuaran les manifestacions després de les d'aquest dissabte, "fins i tot si s'esquerda la unitat sindical".

{youtube}pMO6-oL-FUA{/youtube}  

{youtube}Lz_LcZDt3lk{/youtube}

{youtube}2tVqJXvt1LE{/youtube}

 

Per saber-ne més:

6 de novembre: 350+1 anys de resistència

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid