Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'ajuntament elimina una placa franquista a Bot

L'ajuntament de Bot, a la Terra Alta, ha decidit retirar d'un lateral de l'església de Sant Blai la placa dedicada als morts pertanyents al bloc feixista amb els noms de 13 veïns del municipi, morts l'agost de l'any 1936 a la reraguarda. La placa estava acompanyada d'una gran creu de més de tres metres, com a símbol de la croada religiosa de l'aixecament dels militars espanyols comandats per Francisco Franco.

 A Bot encara romanien diverses restes de l'estada dels feixistes, com ara graffitis del falangista Jose Antonio Primo de Rivera. El Memorial Democràtic ha atorgat recentment una ajuda de 12.000 euros per eliminar la simbologia del franquisme. Fa pocs anys es van realitzar una convocatòria fantasma de feixistes a Bot, que no van tenir cap seguiment però sí una ràpida resposta de rebuig.

28/11/2010 02:44 Drets i Llibertats

A les Terres de l'Ebre, i segons el cens de símbols franquistes del Memorial Democràtic, encara existeixen 143 símbols que fan apologia dels anys negres del feixisme, entre creus, plaques, làpides, monuments, o grafits, 62 dels quals a la comarca de la Terra Alta.

Però el lliurament del Memorial Democràtic de subvencions també proposa als consistoris que la reben que es faci "un homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil de la població de tots dos bàndols". Aquesta és una decisió que es deixa en mans dels ajuntaments i que, segons l'alcalde de Bot, tenen previst construir-hi un monòlit al cementiri “com a acte de reconeixement i dignificació de totes les víctimes de la guerra”, una solució que evitarà condemnar políticament els crims realitzats per l'exèrcit ocupant regular i per l'estat feixista, que no van ser comesos per part d'incontrolats, sinó pels responsables militars i civils comansats pel cap d'estat predecessor i reinstaurador de la monarquia borbònica actual.

El 2003 es va convocar un homenatge a Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera organitzat pel suposat grup neofeixista Juventudes de Resistencia Aria Española. Però ningú va acudir a la crida del suposat grup neofeixista que volia honorar el passat i el rastre del feixisme en aquesta població de la Terra Alta. A Bot, que no arriba als 900 habitants, els veïns es van indignar per la mala imatge que havia provocat l'episodi de la concentració feixista i per les restes com els graffitis falangistes o la placa d'homenatge, reclamaven  aleshores que l'Ajuntament investigués l'origen del cartell que anunciava l'homenatge i que s'evités associar aquells fets amb la població.

Per saber-ne més:

Bot, l'homenatge fantasma (Vilaweb.cat)

Demanen el compliment de la Llei de Memòria Històrica a Tortosa

Tortosa no té res en record al President Companys però manté monuments al règim que el va assassinar

Maulets ataca diversos símbols franquistes a Ponent

Presenten una moció per demanar la retirada del monument franquista més gran de Catalunya


 L'Ajuntament de Reus retira la placa del monolit del Barri Gaudí a instàncies de la CUP

Els grups municipals gironins es desentenen del monòlit franquista denunciat per la CUP

L'Assemblea de Joves de Reus comença la retirada de les plaques franquistes

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid