Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El tribunal de Montpeller ordena retirar els rètols toponímics en occità

L'associació francesa 'Mouvement Républicain de Santé Publique', havia demanat la retirada de tres cartells que indiquen el nom del municipi de Vilanova de Magalona, al costat d'altres en què hi figura la denominació francesa.
 
En la sentència, el jutge sosté que el francès és 'la llengua de la República' i que s'ha d'usar en totes les informacions públiques. Considera, a més, que els rètols generen confusió als conductors que accedeixen al municipi. El partit occità denuncia que la decisió judicial posa de relleu que la legislació francesa és 'arcaica'.

24/10/2010 21:39 Drets i Llibertats
Segons la sentència, la llei senyala que totes les inscripcions en la via pública han de ser en francès, tot i que s'accepten 'les traduccions de la llengua francesa' i 'res no impedeix que un ajuntament usi una llengua regional', sempre que 'existeixi un interès general que ho justifiqui'. El tribunal considera que el consistori no ha acreditat fonaments històrics 'suficients' que justifiquin l'ús de la denominació occitana, ni tampoc ha demostrat, diu la sentència, que 'existeixi un ús local suficientment antic del topònim', informa Vilaweb Catalunya Nord
 
La sentència sobre Vilanova de Magalona, una localitat d'uns 8.000 habitants, pot suposar un precedent per altres municipis de la zona que tenen els cartells en occità, així com els centenars de poblacions que disposen de senyalització en català, basc i bretó. 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid