Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Milers de persones es manifesten a Villena contra els abocadors i les males olors

La Plataforma en contra del macroabocador de la Llanera convoca un manifestació  el proper dissabte a les 17:30 a Xàtiva (Costera) . Eixida des de la plaça La Bassa per finalitzar a la Casa de la Ciutat.

Divendres passat a Villena (Alt Vinalopó), més de sis mil de persones es van manifestar per protestar contra l'arribada d'abocaments de municipis no inclosos en la Zona XIII i també contra les dolentes olors que  pateix la ciutat procedents de la planta d'escombraries que gestiona l'empresa pública Vaersa, que depèn del Consell.

09/05/2010 17:37 Territori

A l'hora prevista, a les vuit i mitjana de la tarda, va començar la marxa en l'avinguda de la Constitució però el mal temps va obligar a recórrer amb rapidesa el trajecte previst fins a arribar a la plaça de Santiago. En aquest indret es va llegir un manifest.

A la manifestació tambien acudio l'alcaldessa Celia Lledó (PP) la qual va ser esbroncada en diverses ocasions per permetre l'arribada d'escombraries de València i Castelló a l'abocador de Villena. 

 

 Manifest:

Veïns i veïnes de Villena, autoritats i càrrecs polítics que com ciutadans ens acompanyeu, amics d'altres localitats, gràcies per la vostra assistència. Enhorabona per la vostra resposta. Aquesta massiva contestació encoratja a aquesta plataforma a continuar en la nostra demanda de solucions al greu problema que venim patint des de fa temps, la insuportable olor que inunda el nostre ambient i l'arribada massiva d'escombraries alienes a la zona XIII.

Escombraries de tots, que estan omplint la nostra planta d'una manera frenètica i incontrolat, i que han escurçat a 5 els 21 anys de durada benvolguts, el que ens durà, de seguir així, a haver de ser nosaltres els quals hàgim d'enviar les nostres deixalles a molts quilòmetres, pagant de més per això. Villena diu Sí a Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, El Camp de Mirra, La Canyada, Elda, Monòver, Onil, Petrer, El Pinós, Salines i Saix, poblacions que juntament amb Villena comparteixen la demarcació XIII per a abocar escombraries, i per tant usuaris per dret d'aquesta planta comuna que allotgem en el nostre sòl.

Per això i perquè som un poble solidari, com històricament s'ha demostrat, podem acollir d'altres llocs fins a les 85.000 tones a l'any que estan reconegudes a aquesta planta de VAERSA. Però aquesta solidaritat no es pot confondre amb ignorància, i per això diem NO a l'abús que venim suportant des de fa anys. Abús que és conseqüència directa de la nefasta política que sobre residus es ve aplicant des del govern valencià. Gestió insuficient sens dubte, que lluny de construir les 17 plantes de tractament compromeses amb la nostra comunitat, a dia d'avui tan solament té 7 operant com abocadors, situació de deixadesa que agreuja notablement el nostre problema, doncs el 96% dels residus són enterrats sense tractament algun i sense procés previ de reciclatge, amb les conseqüències per tots conegudes, i quan nosaltres sí paguem perquè siguin tractats.

És per això que avui diem NO a està pèssima política que només està beneficiant a grans empreses, algunes d'elles estranyament properes al poder. Però no solament des de Villena es diu no, des del Campello, Xixona, Foncalent i Llanera de Ranes també han aixecat la veu i per això hem creat la coordinadora RESIDU ZERO, fòrum des del qual elevarem les nostres fundades preocupacions i exigències davant aquells poders públics, partits polítics i organitzacions de la nostra comunitat competents en la matèria, amb el propòsit de ser catalitzadors de polítiques més racionals, equilibrades i ecològiques en el tractament de residus.

Villena i els seus habitants també diem NO a les incineradoras que ara, com mesura pal·liativa, ens proposen per a solucionar aquest caos. I no solament ho diem nosaltres, des d'Europa i des de veus científiques de renom, es desaconsellen per les seves perilloses cendres, doncs les partícules que dispersen en l'aire són causants de seriosos riscos que per a la salut, i el seu tractament és altament perillós.

Per tot això volem la planta que se'ns va imposar reciclant, recuperant residus, i complint amb el compromís adquirit, amb una gestió d'acord amb la seva capacitat, que a més sigui generadora de nous llocs de treball, però en canvi d'aquestes justes peticions, i encara a pesar de totes les irregularitats descobertes i demostrades, aquesta empresa, amb nul·la operativitat, ens planta cara i presenta en el nostre ajuntament dos recursos de reposició amb el propòsit d'inhabilitar aquells acords de Ple que es van prendre per a fiscalitzar el seu correcte funcionament i així seguir tenint via lliure per a incomplir la seva obligacions, i això no ho volem tolerar.

Ciutadanes i ciutadans de Villena, amics, avui aquesta lluita a Villena té un problema afegit, que no és altre que la complicada governabilitat del nostre ajuntament, situació que motiva una falta d'unitat oficial que generi un front unit i fort darrere d'aquest bé comú que reclamem, però avui, gràcies al vostre suport, vam reprendre la nostra responsabilitat ciutadana, i tots estan presents. Per això els demandem respostes. Els vam exigir que es compleixin JA els acords de Ple que fa mesos van ser aprovats en els quals es demanava l'enviament de la Policia Municipal per a controlar l'entrada de camions de fora de la zona XIII, que sol·licitaven la instal·lació d'una bàscula per a poder comparar les seves lectures amb els parts que ens faciliten evitant així l'engany, que proposaven la realització d'unes cates que ens diguin exactament el que s'ha estat enterrant en el nostre sòl i saber els resultats dels informes tècnics.

Solament demanem tranquil·litat, solament volem confiança, per ventura és molt demanar? Per tot l'exposat, aquest grup d'homes i dones, que venim treballant en aquesta Plataforma, anem a seguir denunciant la irresponsabilitat d'aquells governants, presents i futurs, que pretenguin convertir el nostre poble en l'abocador de la Comunitat Valenciana. Per a això, seguirem amb la nostra campanya de recollida de signatures, i et convidem a signar si no ho has fet encara. També sol·licitem la teva ajuda per a seguir presentant denúncies davant la Guàrdia Civil amb el propòsit que jutges i fiscals també puguin actuar i la justícia ens doni la seva opinió, i per descomptat, seguirem visitant les plantes perquè vèieu el que s'amaga en el Cabezo.

Villena ha de renéixer a un moviment ciutadà que ens defensi, perquè som nosaltres amb la nostra força qui podem canviar les coses, avui s'ha demostrat. Hem d'unificar esforços per a establir des d'aquestes accions espontànies i solidàries, una major sensibilitat social que els recordi als nostres dirigents polítics que les seves obligacions, compromisos i promeses van més enllà del període electoral i poder amb això establir una nova sensibilitat que els recordi que estan aquí gràcies a nosaltres. Villena, avui hem triomfat per moltes raons, i amb aquesta reacció per la defensa del nostre entorn, els hem demostrat que podem convertir les possibles debilitats en fortalesa, perquè amb aquest moviment social que reivindica al mateix temps que és responsable, hem aconseguit unir totes les ideologies, deixant a un costat la politización de la qual se'ns ha acusat.

A tots els presents, a aquells que encara volent no han pogut assistir, a qui ens donen suport des de les nostres finestres digitals, a totes les associacions, formacions polítiques i empreses que ens han ajudat, gràcies de nou. Avui ens podem felicitar perquè hem demostrat que no solament ens reunim per a festes, sinó que sabem ocupar els carrers pel bé del nostre poble i els seus habitants de l'avui i del matí, perquè de l'equilibri entre naturalesa i civilització depèn el nostre futur i el del nostre fills.

 

No al macroabovador de la Llanera

El propter dissabte hi ha convovada una manifestació a Xàtiva a les 17:30 h

Recordem que el pasat mes de febrer ,  TVE emetrà el programa especial de televisió sobre el projecte del macroabocador de Llanera de Ranes.

Amb el títol 'Esto huele mal', un grup de reporters de la cadena estatal conten l'experiència viscuda en la localitat el passat 14 de gener, quan assistiren a una reunió convocada per la Plataforma no al 'Macrovertedero de Llanera', amb la finalitat de gravar un especial per al programa 'El escarabajo verde'. 

Al documental s'explicava tota la polèmica nascuda arran del projecte de construcció d'una planta de tractament de residus. La ubicació triada és l'extrem del terme municipal i més pròxim a altres municipis, que patirien les conseqüències, sense la compesació econòmica que s'endú Llanera.

En aquest audiovisual d'Aurora Redón i Eduardo Laplaza es van poder escoltar totes les veus, les de la plataforma anti-abocador i la del govern municipal.

 

Per saber-ne més:

Identificacions a La Costera  Llibertat.cat

Identificacions i denúncies als manifestants contra el macroabocador de la Llanera 

 
Centenars de persones es manifesten a Xàtiva contra l'abocador de Llanera 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid