Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Entren en vigor les mesures del govern espanyol per reduir el dèficit públic

Avui entra en vigor el reial decret-llei que contempla les mesures extraordinàries per reduir el dèficit públic de l'Estat. Aquest dilluns el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ja ha publicat el paquet de mesures extraordinàries.

Segons s'indica a les disposicions generals, aquestes mesures han de servir "per distribuir de la forma més equitativa possible" l'esforç conjunt de la societat per aconseguir "una recuperació econòmica sòlida i duradora".

25/05/2010 01:28 Economia

 

Les mesures han de permetre "donar compliment al compromís del govern espanyol d'accelerar, en el 2010 i 2011, la reducció del dèficit públic" i són, segons l'executiu espanyol, un "requisit essencial per obtenir una recuperació econòmica sòlida i duradora".

Així mateix, reconeix que amb l'actual crisi econòmica es fa necessari "anticipar" mesures per a la consolidació fiscal dels països de la Unió Europea amb l'objectiu de "restablir la confiança en els mercats, reforçar la confiança en la moneda única i en l'estabilitat de l'eurozona".

Reducció d'un 5% dels sous dels funcionaris

La primera mesura que recull el reial decret-llei és la reducció en un 5% dels sous dels funcionaris i personal laboral de l'Administració Pública. Una reducció que es durà a terme tant sobre les retribucions bàsiques com les complementàries i que és "d'obligada aplicació" a totes les administracions, fet que segons el govern espanyol suposarà "un important estalvi per les comunitats autònomes i ajuntaments".

La reducció de sous es durà a terme de forma progressiva en el cas dels funcionaris, mentre que en el cas del personal laboral es dictaminaran "normes específiques" per tal de "reconèixer la funció de la negociació col·lectiva". 

Bloqueig del deute als ajuntaments fins al 2012

Els ajuntaments del conjunt de l'Estat hauran de congelar el seu endeutament fins el 2012. Aquesta és una altra de les mesures que el govern espanyol ha inclòs en el pla extraordinari que ha de servir per reduir el dèficit fiscal de l'Estat entre el 2010 i 2012. El reial decret-llei, que es publica aquest dilluns al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que per tant serà vigent a partir d'aquest dimarts, recull que s'ajorna fins a l'any 2012 "la concentració de qualsevol operació d'endeutament" per part dels ajuntaments i la resta d'entitats locals. És a dir que durant aquest termini, els consistoris no podran contraure cap nou deute amb cap banc o altres entitats creditícies.

Els ajuntaments de Girona, Tarragona i Sant Cugat i les diputacions de Tarragona i Lleida han aprovat aquest dilluns en ple extraordinari i per la via d'urgència operacions d'endeutament hores abans que entri en vigor el decret del govern espanyol que prohibeix als ajuntaments fer operacions d'endeutament fins al 2012. Es ens municipals han activat l'alerta després que aquest dilluns el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publiqués el reial decret-llei amb les mesures extraordinàries per reduir el dèficit públic, entre les quals destaca l'ajornament fins al 2012 de 'la concentració de qualsevol operació d'endeutament'. La majoria d'operacions estaven ja pactades i havien d'aprovar-se als plens ordinaris de juny. 

Rebaixa del 5% dels aranzels per a notaris i registradors de la propietat en els documents amb quantia

D'altra banda, i en aquest mateix apartat el decret-llei inclou mesures d'estalvi també per als funcionaris públics dels notaris i els registradors de la propietat i mercantil. En aquest cas, el govern espanyol estableix una rebaixa del 5% dels aranzels sobre els documents amb quantia, com són les escriptures per a l'adquisició d'un habitatge, deixant sense cap modificació els honoris fixes referits a documents sense quantia.

Congelació de les pensions

Finalment, el decret recull també la 'suspensió excepcional' de la reavlorització de les pensions de caràcter contributiu per al 2011, deixant però al marge 'en un exercici de solidaritat' les prestacions més baixes i que 'afecten a les persones més desafavorides', com les pensions mínims i les no contributives. També l'eliminació del règim transitori per la jubilació parcial, emparant-se en les disposicions transitòries de la Llei General de la Seguretat Social; la supressió de la retroactivitat de la llei de Dependència a partir de l'1 de juny del 2010 i de la prestació de 2.500 euros per naixement i adopció a partir de l'1 de gener del 2011, i la revisió dels preus dels medicaments i l'adequació del número d'unitats dels envasos dels medicaments per reduir la despesa en farmàcia.

Per a saber-ne més:

El govern espanyol aprova les retallades però descarta apujar els impostos als rics 

Llum verda a la retallada més important de la "democràcia" espanyola

La CUP es posiciona en contra de les retallades socials que vol imposar Zapatero

Els sindicats dels Països Catalans planten cara a les retallades socials de Zapatero

USTEC-STEs acusa els sindicats botiflers d'atacar la unitat sindical

Els sindicats botiflers es fan enrere i ajornen la vaga general 

Mobilitzacions a les Illes contra les retallades salarials i socials

Endavant aposta per la vaga general davant les retallades socials 

La patronal demana a Zapatero que sigui més dur 

La Casa Blanca felicita Zapatero per haver anunciat les retallades l'endemà de la trucada d'Obama

Els sindicats dels Països Catalans planten cara a les retallades socials de Zapatero

 


Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid