Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les institucions catalanes es rendeixen als peus d'un feixista

Un enterrament d'Estat a una rèmora del franquisme, Juan Antonio Samaranch, que mai va pagar per haver pronunciat, entre altres, les següents sinceres paraules, òbviament en espanyol: "El franquisme és un dels més brillants períodes de la història d'Espanya. Tots els espanyols plorem la desaparició de Franco".
 

Les autoritats catalanes han aparcat això per brindar a Samaranch una cerimònia de màxima envergadura, amb les rodalies de la plaça Sant Jaume i la Catedral col·lapsada i infestada de cordons de seguretat que impedien i condicionaven el lliure pas dels vianants.

22/04/2010 23:03 Drets i Llibertats

Una cerimònia que, com a mínim, hauria d'haver estat pròpia de presidents de la Generalitat com Lluís Companys, afusellat pel feixisme espanyol i la memòria del qual, convé insistir-hi, ni els governs català i espanyol es dignen a recuperar i dignificar. A efectes legals, Companys encarar (!) és un delinqüent que va morir assassinat "per Catalunya", unes paraules que mai hagués pronunciat el qui amb tants elevats honors s'ha enterrat aquest dijous.

Només elogis i paraules boniques per una persona que mai ha renegat del règim feixista i que va ser un dels màxims impulsors dels fatídics Jocs Olímpics del 92.

Crònica d'un funeral d'Estat a un dirigent franquista

samaranch1Fins a 4.000 persones han acudit al comiat del president honorífic del Comitè Olímpic Internacional (COI), Juan Antonio Samaranch, en el funeral que ha tingut lloc a la Catedral de Barcelona amb la presència dels reis espanyols i part de la seva nombrosa família.

A l'homilia, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha afirmat que "Barcelona, l'Estat i el món tenen un deute de gratitud amb Samaranch".

Les despulles de Samaranch han estat traslladades des del Palau de la Generalitat -on aquest migdia s'ha instal·lat la capella ardent- pel carrer del Bisbe i de Santa Llúcia, a mans d'un grup d'esportistes que han volgut retre homenatge així a qui va ser president del COI i un dels artífexs dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. A la seva entrada a la Catedral, les campanes han tocat a morts. samaranch4

Uns minuts abans de l'entrada de les despulles de Samaranch, han entrat a la Catedral els reis espanyols i filles, el cardenal arquebisbe de Barcelona, el president de la Generalitat, José Montilla, i els ministres de Defensa, Carme Chacón, i Treball i Immigració, Celestino Corbacho. Obrien la comitiva un mosso d'esquadra i un guàrdia urbà vestits de gala.

Les institucions catalanes als seus peus

samaranch3A les primeres files de la Catedral s'ha pogut veure una nodrida representació de la classe política, com ara el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, el president de CiU, Artur Mas, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, el president d'Aragó, Marcelino Iglesias, o el secretari d'Estat per l'esportt, Jaime Lissavetzky. 

També s'hi han pogut veure el president del COI, Jacques Rogge, Albert de Mònaco, representants de cos diplomàtic, samaranch2membres de la cúpula militants i comandaments de cossos de seguretat, el president del FC Barcelona, Joan Laporta, el president del RCD Espanyol, Daniel Sánchez Llibre, així com representants del món econòmic, com el president de la Caixa, Isidre Fainé, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i el president d'Spanair, Ferran Soriano, i de la comunicació, com el locutor José María García i la presentadora Mercedes Milá.

En la seva homilia, el cardenal arquebisbe ha elogiat la figura de Samaranch i ha dit que "Barcelona, tota la resta de l'Estat i molts països del món tenen un especial deute de gratitud" envers ell.

Martínez Sistach ha acomiadat un "veritable barceloní i català universal" de qui ha volgut rememorar l'esforç i dedicació a l'esport, en una "carrera d'obstacles". Fruit d'aquests esforços va merèixer "per ell i el seu país nombrosos trofeus" i ara "ha arribat a la meta en la carrera d'aquesta vida". Per això, Sistach ha pregat que "el jutge just de la carrera de la seva vida no l'hagi desqualificat, sinó que li concedeixi la corona incorruptible, el premi de la vida eterna, el guardó d'estar amb el Senyor". Sistach ha acabat la seva intervenció amb uns versos del Virolai.

Al final del funeral ha pres la paraula el fill del difunt, Juan Antonio Samaranch Salisachs, que ha pronunciat el discurs en espanyol tot i que el seu pare era un "català universal". El príncep espanyol, en canvi, ha fet el discurs en català.

Samaranch fill ha destacat que amb la jornada d'aquest dijous s'ha demostrat que el seu pare, a més de ser una "figura institucional", també ha estat "una figura personal, popular, dels ciutadans". També ha agraït la presència de les autoritats i dels esportistes que han portat el fèretre fins a la Catedral, que ha qualificat de "llegendes de la nostra història, que ens han fet vibrar, patir i tenir grans alegries".

Durant la missa, el cardenal ha llegit un missatge del secretari d'Estat del Vaticà, Tarcisio Bertone, mostrant la solidaritat de la Santa Seu amb la família. Els assistents al funeral han rebut un recordatori que recollia la frase de Sant Agustí, "Jo moro, però la meva estima no mor, us estimaré al col com us he estimat a la terra".

El funeral s'ha tancat amb el Virolai. Els mateixos esportistes han estat els encarregats de carregar el fèretre. Les despulles de l'exdirigent franquista no penedit han abandonat el temple entre una allau d'aplaudiments de les màximes institucions catalanes.

Per a saber-ne més:

La premsa internacional sí que recorda el passat feixista de Samaranch

La xarxa destaca la impunitat feixista de Samaranch

Mor als 89 anys l'exfalangista Juan Antonio Samaranch 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid