Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els EUA inicien l'ocupació més virulenta a l'Afganistan des del 2001

Els Estats Units han iniciat avui l'ocupació ofensiva més forta contra l'Afganistan des de la invasió del país asiàtic l'any 2001 després dels atacs de l'onze de setembre.

Malgrat l'evident desproporció que hi ha en les forces, la resistència no posa les coses fàcils als ocupants. De moment, avui han mort almenys cinc soldats de l'OTAN, tres dels quals eren nord-americans i els talibans han col·locat explosius en molts punts de la zona.

13/02/2010 20:38 Internacional

 

L'ofensiva ha començat aquest dissabte a la matinada a Marjah, l'últim gran bastió dels talibans, a la província de Helmand, al sud del país.

L'atac és una prova per al president Barack Obama, que va decidir ampliar el nombre de tropes el desembre de l'any passat amb l'objectiu de "controlar les zones que estan dominades pels insurgents".
 
Aquest és l'objectiu dels soldats de l'OTAN, que s'han unit amb els de l'Afganistan per aconseguir retornar el que per a ells és l'estabilitat al país. La gran operació iniciada aquest dissabte implica la participació 15.000 soldats i s'ha batejat amb el nom de Moshtarak, que significa "junts", per remarcar que només venceran si els soldats internacionals i els afganesos s'alien.


Aquesta unió de forces té per objectiu reduir el país el més aviat possible a les forces internacionals. I, segons els atacants, ja s'està aconseguint: "La primera fase de l'operació està duent-se a terme de manera molt reeixida", ha afirmat el governador de la regió de Helman -on està ubicat Marjah-, Gulab Mangal. "Hem ocupat 11 punts clau al districte i hem combatut la resistència dels insurgents", ha afegit el governador.


L'operació de l'OTAN és la primera fase d'una campanya, la de primavera, que es preveu especialment violenta, ja que els exèrcits internacionals busquen assolir resultats abans d'abandonar l'Afganistan.

De fet, aquesta vol ser la prova definitiva que determinarà si l'Afganistan és el Vietnam d'Obama o bé si s'aconsegueix controlar el país asiàtic. El president dels Estats Units va ordenar l'enviament de 30.000 soldats més al país el desembre de 2010 amb l'esperança de poder deixar en mans del govern afganès la totalitat del territori.

El problema, però, és la gran amenaça que aquesta nova invasió comportarà ara per a la població civil de l'Afganistan -i les conseqüències sagnants que pot tenir-, la qual veu com exèrcits forans ocupen violentament el país amb l'objectiu d'obtenir-ne el control.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid