Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
EPOCA, l’exèrcit a l’ombra, novetat editorial d’El Jonc

Aviat apareixerà a la venda el nou títol de l’editorial El Jonc, un treball sobre l’existència de l’Exèrcit Popular Català, un grup clandestí dels anys 60-80 sobre el qual fins ara no s’havia realitzat cap estudi. EPOCA, l’exèrcit a l’ombra, ens aproxima per primera vegada a l’experiència d’aquest grup, caracteritzat pel seu secret i el seu alt nivell d’ensinistrament militar. El llibre, que remet a nombrosos testimonis orals fins ara inèdits, ens explica el procés de formació, acció i desaparició i d’aquest grup armat gairebé desconegut a causa del seu hermetisme. Ell llibre està prologat pels autors, Pau Juvillà i Ferran Dalmau, i per Aleix Renyé, partícep en l’experiència de resistència d’EPOCA,, que va passar molts anys a la clandestinitat des de 1972 i posteriorment tres dècades com a refugiat a la Catalunya Nord, on encara resideix.

22/01/2010 23:10 Cultura

Els autors, al seu pròleg, exposen que amb aquest llibre no han volgut ser “imparcials” i realitzar un simple treball de recerca rigorosa. La motivació dels autors per elaborar aquest estudi ha estat el fet de recuperar un element de memòria històrica del nostre país fins ara silenciada, per l’hermetisme de l’experiència d’EPOCA, però també pel fet encara avui és un tabú polític amb complexes connexions a la política catalana del darrer franquisme. Així mateix, els autors també deixen clar que el llibre és un homenatge a aquesta generació de lluitadors per les llibertats nacionals i socials.

EPOCA, l’exèrcit a l’ombra, està dividit en 8 capítols de caràcter cronològic/històric, que arrenquen a mitjans dels anys seixanta, en què es decideix bastir un grup armat sofisiticat i estanc com a eina per a l’alliberament nacional, que no partia de la reivindicació de l’autonomia republicana que ja havia estat decapitada pel feixisme, sinó que aspirava a alliberar definitivament. Els darrers capítols estan centrats en la repressió contra aquest grup, que va portar molts militants a la presó o els va obligar a exiliar-se o refugiar-se. La sentència d’Estrasburg que condemnava l’Estat espanyol per les irregularitats exercides durant diverses onades repressives contra EPOCA clou el llibre i palesa que la repressió de l’aparell franquista contra aquesta generació d’independentistes es va perllongar fins dècades després de la mort física del dictador.

Així mateix, EPOCA, l’exèrcit a l’ombra realitza un interessant exercici de contextualització del naixement del grup armat català, que apareix just en un moment històric en què a Europa apareixien altres experiències armades com les Brigades Roges o l’IRA, i que conviu amb altres grups similars de l’Estat espanyol i manté contactes amb els resistents catalas del MIL, l’OLLA i el  FAC. En aquest sentit, el llibre explica el procés de confluència de molts militants d’EPOCA a la nova estratègia independentista que apareixia en la conjuntura de la “Transició”, especialment en el naixement i embranzida de Terra Lliure.

 

 

Per saber-ne més:

 La memòria independentista: Ramon Subirats i Coral

 L'MDT reedita dos llibres dels CSPC en el 30è aniversari del seu naixement

 1979: créixer i combatre

CSPC: el moviment antirepressiu de l’independentisme català (1979-1989 )

 Jaume Martínez i Vendrell o la constància militant per l’alliberament nacional

 Resolució judicial sobre els carrers dedicats a lluitadors de la resistència armada

 Cavalcant damunt l'estel. Memòria de la resistència, aquell gener del 1965...

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid