x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge d'èxit al referent de la cançó infantil en català ahir a Girona

Desenes de famílies van assistir ahir a la festa concert del referent de l'animació infantil en català, Xesco Boix (1946-1984). L'afluència de públic a la plaça Miquel de Palol de Girona va ser constant i fluïda al llarg de tot l'homenatge. L'Agrupament escolta i guia Joan Pons va organitzar aquest memorial Xesco Boix, que va comptar amb la presència d'amics de l'homenatjat, figures del món del folk i de la cançó infantil en català. El cartell, de luxe, estava integrat per artistes com Cesc Serrat, Amadeu Rosell o Pep López, així com animadors de la talla de Noè Rivas o Lluís Maria Planyella. Els recitals i actes d'homenatge a en Xesco van omplir la tarda i vespre de dissabte, des de les cinc de la tarda a les onze de la nit. 

11/10/2009 10:37 Cultura

 

Els caps de l'Agrupament Escolta Joan Pons, Lleïr Daban i Joan Marquès, van manifestar en una entrevista a Diari de Girona que van decidir organitzar aquest acte perquè "l'educació en el lleure és fonamental i en Xesco ho feia amb les cançons i la guitarra".

Així mateix, lamenten el poc reconeixement institucional que té la figura del cantant de folk i animador infantil: "Algun ajuntament ha col·laborat en alguna actuació, però coses puntuals", apunten.

Precisament, el 28 de juliol passat el Ple de l'Ajuntament de Badalona va aprovar una moció d'homenatge a Xesco Boix on es va acordar la organització d'un acte en record de l'animador. També es va signar un acord entre el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i la Coordinadora d'Entitats de Cultura Tradicional i Popular Catalana de Badalona per tal de fer difusió de la figura d'en Xesco entre els ciutadans.

Daban i Marquès asseguren que el llegat d'en Xesco és present: "Hi ha uns coneixements en forma de cançons i contes que han quedat per sempre". Boix va destacar per la seva tasca de dignificació de la llengua i cultura catalanes en l'adaptació al català de cançons foranes. A més, les cançons que componia per a la canalla es caracteritzaven pel seu to educatiu i compromès. "Els nens s'han de divertir però també han d'aprendre a compartir, a ser solidaris, a ser crítics... Això ja ho ensenyaven les cançons i, sobretot, els contes d'en Xesco", recorden Lleïr Daban i Joan Marquès, que remarquen que en Xesco "ensenyava els nens a pensar en el seu país i a estimar-lo". 

Francesc Boix i Masramon (Barcelona, 3 de febrer de 1946 - Malgrat de Mar, 21 de juliol de 1984) fou un conegut músic, cantant i animador d'espectacles per a infants. La seva trajectòria artística destaca pel seu compromís cap a la llengua i cultura catalanes a l'hora de recuperar cançons i adaptar-ne d'estrangeres al català. Fou el fundador del prestigiós Grup de Folk i es dedicà a la cançó amb el grup Ara va de bo.

Com a animador d'espectacles per a la mainada, excel·lí en les seves actuacions -molt nombroses- en directe, per la seva extraordinària capacitat d'atreure i guanyar-se l'atenció i l'afecte dels infants. Els seus enregistraments han tingut una gran difusió i acceptació.

L'Agrupament Escolta i Guia Jona Pons, organitzador de l'acte, és una entitat sense ànim de lucre dedicada a l'educació en el lleure, on es viu l'aventura de créixer i aprendre mitjançant el mètode escolta i guia.
 
Es tracta d'una proposta educativa que, a través d'activitats en petits grups, potencia la maduració i el creixement de cada nen i nena, tot transmetent els valors de la pau, la tolerància, la democràcia, el compromís amb la societat i el respecte a l'entorn.
 
Aquesta entitat pertany a Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya (MEGSJC), que actualment compta amb 13.000 membres, dels quals 2.500 són joves educadors. 

Per saber-ne més

 
 
 
 

 

xesco-boix

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid