Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Protesta contra la Fundació Príncep de Girona

Un grup de 125 persones es va aplegar el dissabte a la tarda davant de l'ajuntament de Girona per mostrar el seu rebuig a la recent creada Fundació Príncep de Girona. La concentració va consistir en el desplegament d'una gran pancarta on s'hi podia llegir, de manera clara i concisa, “No a la Fundació Príncep de Girona” i en la lectura d'un manifest per part de l'escriptora Assumpció Cantalozella.

30/03/2009 10:15 Política
“Ni constitucions imposades, ni reis posats per la dictadura”, “els gironins considerem un insult, una mofa i una provocació aquesta Fundació”, “ni volem ni voldrem mai cap institució que dugui el nom de l'hereu d'una monarquia que ens ha estat imposada”, van ser algunes de les sentències que va proclamar l'escriptora de Santa Coloma de Farners, que va centrar el seu discurs en el caràcter totalitari de la monarquia borbònica. En aquest sentit, l'escriptora va rebel·lar-se contra una Fundació que “té com a objectiu demostrar la unitat de l'Estat espanyol, un Estat que ha estat sempre, i que ara ho és més que mai, un país opressor dels drets i les llibertats de la nació catalana”. 

Cantalozella va remarcar que és un insult acceptar una fundació que porta el nom de l'hereu del rei Juan Carlos de Borbón, “coronat l'any 1975 per les Corts franquistes immediatament després de la mort del dictador, com ell havia previst”. Per la seva banda, els organitzadors van plànyer-se del fet que un grup d'empresaris que “només vol alimentar les seves aspiracions personals i corporatives hagin utilitzat el nom de la ciutat de Girona, patrimoni de tots els ciutadans, per donar nom al que representa una operació de maquillatge borbònic”. En l'acte, també es va fer referència al fet que el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, hagi acceptat ser el vicepresident d'honor -el president d'honor n'és Felipe de Borbón- d'aquesta Fundació, cosa que van titllar de “vergonya nacional”. “Aquesta Fundació lliga la ciutat al símbol d'opressió dels Països Catalans”, van asserir.
 
 
Poperes concentracions

D'aquesta manera es va donar el tret de sortida a un ronda de protestes que tindrà lloc cada darrer dissabte de mes a la plaça del Vi de Girona, de moment, tot i que no es descarten escenaris diferents. Malgrat que la concentració va començar a les sis de la tarda amb una efímera treva plujana, a mesura que Catalozella anava posant llenya al foc el plovisqueig adquiria intensitat de marçada. Tanmateix, el foc retòric no es va apagar i els allí concentrats el van mantenir encès fins que la lectora d'honor va desar el micròfon. Enmig d'una estesa d'estelades, la concentració de dissabte va reunir persones de diferents organitzacions polítiques i civils que volien mostrar el seu rebuig a la Caixa, Caixa de Girona, Fundació Gala-Dalí i la Cambra de Comerç de Girona, entitats impulsores de la Fundació Príncep de Girona. Els congregats dissabte a la plaça del Vi insten la ciutadania a retirar els seus comptes de les entitats bancàries i a enviar-los correus electrònics com a mesura de protesta. 

De cara a les concentracions dels propers mesos, els organitzadors i participants pretenen que cada concentració sigui diferent. Així, si en la concentració de dissabte, per ser la primera, es va desplegar una pancarta i es va llegir un manifest, en les següents edicions hi haurà canvis per tal de dinamitzar la protesta i donar-li un toc d'originalitat. D'aquesta manera, es pretén fer del darrer dissabte de cada mes una jornada de reivindicació innovadora que convidi molta gent a anar-ho a veure i a participar-hi. A més, el lector del manifest serà una persona diferent cada mesada, fet que també afegeix interès a la protesta. 
 
 
Per saber-ne més 
 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid