Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Emotiu homenatge a Xirinacs al Palau de la Música

Aquesta nit s'ha realitzat al Palau de la Música de Barcelona l'acte d'homenatge a Lluís M. Xirinacs, que va morir fa poc més d'un d'any. Aquest homenatge, amb l'assistència de 1800 persones, ha comptat amb nombrosos testimonis que han avalat la raó i la lluita de Xirinacs pels drets i les llibertats del poble català, en una combinació d'invertervencions en directe i gravades amb un repertori musical en què han actuat els músics i cantants més compromesos amb la causa independentista. Com a nota destacable de l'acte cal destacar l'esbroncada a la gravació de Josep Cuní i els crits d'in-de-pen-dèn-cia! i Visca Terra Lliure! entre el públic, que ha compartit l'acte amb gran emotivitat i complicitat amb la denúncia política del contingut de l'acte.

14/10/2008 03:44 Política

L'acte, que segons els organitzadors i diversos mitjans ha aplegat 1800 persones, tot i que ha comptat amb la presència d'alguns càrrecs polítics coneguts, com l'ex-eurodiputat Bernat Joan o Joan Manuel Tresserres, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, s'ha destacat pel la nul.la presència de polítics parlamentaris. L'acte ha atorgat tot el protagonisme a la societat civil i als moviments populars pròxims a l'independentisme. Les intervencions orals de l'homenatge han anat a càrrec de Josep Puigbò, Josep Guia, Lluís Planes, Josep Dalmau, Antoni Bassas, Oleguer Preses, Rita Marzoa, Josep Cuní, Teresa Rebull, Eliseu Climent, Víctor Alexandre, Rosa Calafat, Arcadi Oliveres,  Oriol Junqueras i Lluís Soler, aíxí com de representants dels col.lectius a què pertanyi Xirinacs, com Núria Roig, en nom de Germanies.

 L'homenatge s'ha iniciat amb una representació de les càrregues policials contra les mobilitzacions per l'amnistia l'any 1976, una posada en escena que ha estat dirigida per Joel Joan. Durant l'acte, intercaladament entre les intervencions presencials i les gravades que eren projectades a una pantalla gegant (i retransmeses a 6 cinemes de diferents poblacions del país) han actuat diversos grups musicals, entre els quals Feliu Ventura, el grup Obrint Pas, el Titot amb el gurp Aramateix, la Companyia Elèctrica Dharma i Maria del Mar Bonet.

Un dels principals dinamitzadors de l'homenatge a Xirinacs, Àlex Fenoll, ha destacat a Vilaweb referint-se a Xirinacs que "Una sola persona pot canviar el destí del nostre poble", tot valorant com a molt positiu el resultat de l'acte. Per a Fenoll aquest acte pot convertir-se en un revulsiu de la causa independentista, ja que aquest homenatge a Xirinacs pot redreçar uns dels mals que mateix el nostre moviment; ja que "Un dels grans mals de la nostra societat és la manca de transmissió de valors entre generacions, per això es cometen errors'.

Cada butaca del Palau estava acompanyada d'una edició especial que el col.lectiu sabadellenc Ordint la Trama ha editat en ocasió d'aquest homenatge, i que conté diferents articles de recordatori de Xirinacs, elements biogràfics i una descripció de l'organització de l'acte.

Els moments més destacables de l'acte ha estat algunes intervencions com les de Josep Guia, l'Oriol Jonqueres o el Víctor Alexandre. En un sentit contrari, la gravació de les paraules del periodista Josep Cuní ha estat fortament xiulades i escridassades. La nota més emocionament ha estat amb tota seguretat el moment en què un grup de grallers i dolçainers ha tocat  la Muixeranga, que ha estat continuada per una versió de l'himne valencià per part de la Dharma.

Per saber-ne més:

"Era molt incòmode. Ho feia trontollar tot i sabia explicar-se". Entrevista a Núria Roig, coordinadora de Germanies i del Taller d'Investigació del Model Filosòfic Globàlium; persona pròxima a Lluís M. Xirinacs 

Xirinacs, una vida lliurada als Països Catalans. Llibertat.cat 


 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid