Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Una nova confrontació sobre transferències amenaça el govern d'Irlanda del Nord

Un nou encreuament d'acusacions entre unionistes i republicans sobre la transferència de Justícia i Policia de Londres a Belfast ha obert una nova esquerda a l'Executiu del nord d'Irlanda. Encara que tot fa pensar en un mer exercici de posicionament polític de cara a futures negociacions i eleccions, una nova confrontació entre Sinn Féin i el Partit Unionista Democràtic (DUP) confirma la fi del període de lluna de mel al si del Govern del nord d'Irlanda, que ha coincidit amb la substitució del primer ministre norirlandés, l'unionista Ian Paisley, pel seu col·lega de partit Peter Robinson.

06/09/2008 07:50 Internacional
Ja s'augurava que l'arribada de Robinson iniciaria una nova etapa en la política institucional norirlandesa i, clarament, així ha estat. A la relació cordial que Paisley mantenia amb el viceprimer ministre, el republicà Martin McGuinness, li ha substituït la confrontació política entrie Sinn Féin i DUP.
 
La causa del problema es troba en la qüestió de la transferència del poder judicial i de control de la Policia de Londres a Belfast. Aquesta transferència, prevista per al 8 de maig d'aquest any, era una de les claus de l'Acord de San Andrés, signat el 13 d'octubre de 2006 i que va desembocar en la reinstauració de les institucions nordirlandesas.
 
A pesar que fa tan sols un mes Sinn Féin i DUP anunciaven un acord sobre la creació i funcionament del Ministeri responsable de Justícia i Policia, la falta de progrés sobre aquest acord inicial ha exasperat als republicans, i un dels líders del partit en el sud de la illa, el diputat Caoimhghín O Caoláin, ja ha anunciat que la seva formació col·lapsarà l'assemblea si no hi ha progrés en la transferència de tals responsabilitats.
 
Per la seva banda, el primer ministre, Peter Robinson, va advertir que la reunió de l'Executiu, programada per al 18 de setembre, ha de seguir endavant, perquè d'això depèn «el bon govern» del nord d'Irlanda. El líder del DUP va acusar a Sinn Féin d'haver creat desconfiança al si de l'unionisme i, en conqüència haver posat pals a la roda a les possibilitats d'avanç en la negociació de les transferències.
 
El representant de Sinn Féin en el Consell Policial, Alex Maskey, va explicar que el seu partit i el DUP necessiten asseure's a discutir la devolució del control sobre la Justícia i la Policia. «Aquesta no és una qüestió d'amenaces o gens d'aquest tipus», va dir Maskey, «el DUP sap molt bé quin és la postura de Sinn Féin» 
 
La solució podria estar en l'Aliança
El Partit de l'Aliança ha acceptat participar en les negociacions destinades a posar fi a la confrontació entre DUP i Sinn Féin per  resoldre la qüestió sobre la transferència de Justícia. L'anunci va ser efectuat pel líder d'aquest partit, l'únic amb representació en l'Assemblea de Belfast que no es declara unionista o nacionalista.
 
La participació d'aquesta formació política podria ser clau per al progrés en la transferència, ja que tant DUP com el Sinn Féin han admès que cap dels seus representants podria encapçalar el nou Ministeri de Justícia sense despertar les sospites de l'altre sector de la comunitat nordirlandesa, i ambdós van apuntar que un representant del Partit de l'Aliança podria ser la persona correcta per a aquest càrrec. Inicialment el seu líder, David Ford, havia rebutjat la idea de proveir un candidat per al lloc de ministre de Justícia, i va apuntar que la seva formació no havia participat en cap negociació sobre transferències des de Londres a Belfast. Ara, no obstant això, es mostra disposat a prendre part en les negociacions de tardor en cas de ser convidat, afirmant que el seu partit està disposat a «ser constructius». 
 
Font: Gara 
 
Per saber-ne més
 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid