Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Manifestacions contra el Procés de Bolonya

 Avui dijous tindran lloc mobilitzacions a una desena de poblacions dels Països Catalans en contra de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES), considerat com la punta de llança de la mercantilització de l'educació. Les manifestacions s'iniciaran a partir de les dotze del migdia i aniran acompanyades de convocatòries de vagues parcials a la majoria de centres universitaris i totals en aquells instituts que s'hi hagin adherit.

En el cas de Barcelona, la marxa és convocada per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), que agrupa assembles de facultat de diferents centres així com les organitzacions AEP i SEPC.

15/11/2007 00:48 Política

Aquestes mobilitzacions s'emmarquen en les protestes estudiantils que vénen desenvolupant-se des d'anys enrere en contra de l'anomenat Procés de Bolonya, i en el marc de les proximitats del 17 de novembre, dia internacional dels i les estudiants. En aquest sentit, la convocatòria també respon als acords presos al darrer Fòrum Europeu d'Estudiants celebrat a Atenes, amb presència d'estudiants de Grècia, Madrid, Euskal Herria, Estat francès, Itàlia o Dinamarca.

En l'anomenada Crida d'Atenes, els i les estudiants participants d'aquest fòrum repassen l'actualitat del sistema universitari apostant per un "contraatac a escala europea" per a derogar aquesta reforma i anunciant la seva presència a la cimera de ministres europeus d'ensenyament prevista per al mes de març del 2009 a la població flamenca de Lovaina.

La convocatòria ha rebut el suport d'organitzacions juvenils com ara Maulets o la Coordinadora d'Assembles de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI

Al llarg de les darreres setmanes, s'han succeït les assemblees d'estudiants i xerrades a diferents centres, on cal destacar l'acció de protesta desenvolupada ahir dimecres a la facultat d'Història de la Universitat de Barcelona.

A continuació adjuntem el manifest nacional del SEPC per al 15 de novembre així com les diferents convocatòries previstes.

 

Els Països Catalans en peu de guerra per la pública!!

El procés de privatització de les universitats públiques conegut com a procés de Bolonya continua avançant fermament. Ja som molts els estudiants i les estudiantes que en notem directament les seves nefastes conseqüències: ritme de treball desmesurat, augment dels preus de les titulacions, infraestructures i ràtios del tot insuficients, estudiants i professors desorientats, empreses patrocinant qualsevol cosa dins les nostres universitats, supressió de diverses titulacions, reducció de les classes en català... agreujades totes elles per les noves lleis i per la manca de finançament que els Estats espanyol i francès i els diferents governs autonòmics hi dediquen.

Tot i això, la nostra resposta a aquestes agressions també va creixent i cada cop és més forta i contundent. La presència del SEPC al Fòrum Europeu d'Estudiants celebrat a Atenes el passat més d'octubre ens ha permès continuar coordinant la lluita contra l'EEES a tot Europa i contemplar com les lluites més incisives com la de Grècia, amb l'ocupació de les universitat durant tres mesos, han aconseguit parar la privatització de les universitats. Nosaltres n'hem pres nota, sabem que aquesta és una lluita europea i que cal una resposta global i igual de contundent. Per això, a la Universitat de Perpinyà estan en vaga total en contra la Llei d'Autonomia Universitària, que seguint les directrius europees dóna a les universitats menys recursos i més autonomia per aconseguir-ne, evidentment, de l'empresa privada.

A la resta dels Països Catalans també estem en peu de guerra i, seguint les jornades de lluita convocades pel Fòrum Europeu d'Estudiants contra el procés de Bolonya, a totes les universitats públiques i a molt centres de secundària s'han convocat accions i mobilitzacions per la setmana del 15 de novembre. Ja són massa els motius que tenim per mobilitzar-nos, doncs els nostres governants semblen disposats a continuar fent lleis en contra l'ensenyament públic. Així doncs, exposem que:

  • La reforma de la LOU ha estat una mentida i exigim la seva derogació. Apostem per l'establiment d'un debat des de la base per tal de buscar i consensuar la universitat que volem, sense imposicions exigides des d'Europa (EEES) ni des de l'OMC.
  • El finançament de les universitats ha d'estar garantit per part de l'Estat, evitant l'entrada indiscriminada de les empreses dins la universitat a través de la sessió de capital privat, així com evitant l'establiment d'universitats de 1a i de 2a categoria.
  • El Reial Decret per a la construcció de les noves titulacions és inacceptable: que al títol aparegue el nom de la universitat, que les pràctiques no siguen remunerades, que l'agència de qualitat estatal controle l'autonomia universitària... no és digne d'un sistema universitari que es diu pública.
  • El model d'estudis dividit entre Graus i Postgraus és una necessitat per a molts i un negoci per a uns pocs. Demanem la congelació immediata de les taxes i un accés universal i gratuït a l'educació superior.

Aquests són, entre molts d'altres, els motius que fan que els i les estudiants dels Països Catalans cal que ens mobilitzem i expressem el nostre rebuig i les nostres propostes. Així doncs, us animem a participar a les mobilitzacions de la setmana de lluita del 15 de novembre i a implicar-vos activament en els espais de lluita i de defensa de la pública. Només si aconseguim donar una resposta conjunta i contundent aconseguirem aturar aquesta privatització i avançar cap una educació pública, catalana i de qualitat.

Si els atacs del capitalisme són globals, la nostra resposta també serà global!

Convocatòries a partir de les 12 hores

Cartell SEPC 15-NBarcelona. Des de la Plaça Universitat.

Convoca: Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP)

Castelló de la Plana. Des de la Plaça la Pau

Gandia ( la Safor ). Concentració davant l'Ajuntament

Gata de Gorgos ( la Marina Alta ). Des de l'Avinguda d'Alacant

Girona. Des de la Plaça Catalunya

Lleida. Des de la Plaça Victor Siurana

Manresa (Bages). Concentració a la Plaça Crist Rei

Tortosa. Concentració a la Plaça de l'Estadi

València. Des de la Facultat d'Història (Avinguda de Blasco Ibáñez 28 - Parada Facultats de la línia de metro núm. 3)

En el cas d'Alacant, en comptes de manifestació, a partir de les 11h es realitzarà una assemblea oberta de formació sobre l'EEES i una jornada de debat a la Biblioteca General de la Universitat d'Alacant (UA). Aquesta està convocada i es durà a terme per l'Assemblea d'Estudiants.

Per saber-ne més:

- Els universitaris surten al carrer contra el Procés de Bolonya - Vilaweb

- Imminents mobilitzacions contra l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES) - Llibertat.cat

- Bloqueig a la Universitat de Barcelona (UB) contra el Procés de Bolonya - Llibertat.cat

- Manifest de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública - PMDUP 

- Atenes acull el tercer Fòrum Europeu d'Estudiants - Llibertat.cat 

- Crònica del Fòrum Europeu d'Estudiants a Bakaiku (Euskal Herria) - Extret d'elsud.org 

- Crònica del Fòrum Europeu d'Estudiants de París (Estat francès) - Extret d'Indymedia Barcelona

- Especial mobilitzacions 15 de novembre de 2007 -  Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid