Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
10 anys del Correllengua

{mosimage} Un any més i ja són set, Perpinyà aplega els actes de cloenda del Correllengua en la seva desena edició, coincidint amb la commemoració del Tractat dels Pirineus.

Una jornada festiva i reivindicativa que s’iniciarà a les 12 matí i finalitzarà al vespre amb el Festival Rellamp on actuarà Lluís Llach, entre altres músics d'arreu del país.

A les 4, es farà la manifestació pels carrers de la capital nordcatalana, sota el lema Una llengua viva. Un poble en marxa,  fins al Castellet on es llegirà  un parlament.

28/10/2006 21:43 Política

El manifest del Correllengua’06 demana que la llengua catalana assoleixi la plena normalitat en tots els àmbits: en la literatura, en els mitjans de comunicació, en la tecnologia, en l'etiquetatge, en el lleure i al carrer.

La Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) que organitza el Correllengua informa  que en l’edició d’enguany, la flama per la llengua haurà passat per més 400 municipis de gairebé la totalitat de comarques dels Països Catalans i s'hauran realitzat més de 600 actes reivindicatius per reclamar un major ús social de la llengua en tots els àmbits que li són propis i per defensar la unitat i l’oficialitat de la llengua catalana en tot el seu territori.

I com aquesta setmana el Principat ha elegit nou Parlament, la CAL s’ha adreçat als electes per exigir-lis 6 compromisos en relació a la llengua per la present legislatura.

{mosimage}La CAL naixia el 23 d’abril de 1996, la diada de Sant Jordi, impulsada per la societat civil, amb la ferma  voluntat d’articular una organització autocentrada i arrelada al territori, amb un objectiu clar: el treball per l’assoliment de la plena normalització lingüística, cultural i nacional.

L’any 1997, va prendre el compromís d'organitzar el Correllengua arreu del país, una idea que va sorgir l’any 1993 a l’illa de Mallorca inspirada en la Korrica del País Basc i que 2 anys més tard també es fer al País Valencià.

El manifest de la primera edició del Correllengua, la CAL proposava una organització estable (veure imatges).

A la segona, es criticava obertament la tímida política institucional.

El de la tercera edició remarcava la preocupant situació de la llengua a Catalunya del Nord.

Vidal Vidal redactava el manifest de l’edició del 2000 sota el títol “Depèn de tos” on reivindicava el voluntarisme resistencialista del combat quotidià,  que ens va permetre de subsistir en temps encara més difícils.

Sota el lema “Una terra, una llengua”, el manifest del 2001 denunciava la creació de l’acadèmia Zaplana.

L’acte final del Correllengua 2002 va comptar amb una novetat important: la primera edició del festival Rellamp! que comptà amb la presència dels grups Elèctrica Dharma, Mesclat i Pascal Comelade i Gerard Jacquet al Satèl·lit de Perpinyà, a més d’altres actuacions musicals i parlaments.

Sota el títol “Català, llengua i futur per un poble”, el manifest de la setena edició encoratjava als mantenir-se ferms en les seves conviccions nacionals.

El manifest de la vuitena edició reivindicava el dret a existir com a catalans a la nova Europa.

El nostre valencià, el català de tots” encapçalava el manifest de la novena edició on es refermava la unitat de la llengua, que no exclou els noms que li donem als diferents territoris. En aquest any, cal destacar les reaccions que va generar el pas de la flama pel Camp Nou (22 d’octubre).

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid