Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Xavier Rius: de la premsa parapolicial a la intoxicació com a "diari de referència" a e-notícies

Per la Joana Gorina

E-notícies ha tornat a oferir una mostra de periodisme d’intoxicació, un despropòsit informatiu més a la seva llarga llista. 

18/01/2007 01:06 Hemeroteca
Aquest cop el motiu és esbonbar una suposada militància a l’organització Terra Lliure de dos regidors d’ERC de Sant Boi del Llobregat. Una afirmació que aquest diari electrònic no demostra en cap moment, per la qual cosa hem d’imaginar que té unes altres intencions amagades. Coses de la política convencional i de la premsa bruta.
 
El diari dirigit per “Xavier Rius” destacava ahir (15.01.07) a la seva web com a notícia central que Dos candidats municipals d’ERC van passar per Terra Lliure. La notícia pretén reproduir allò que explica el llibre d’Oriol Malló publicat fa més d’un any, De les urnes a les armes. Però el cert és que aquest llibre no apunta en cap moment que Josep M. Cervelló o Enric García, els dos regidors d’ERC de Sant Boi, haguessin militat a l’organització clandestina. El titular, de fet, traeix les intencions d’e-notícies, ja que no es tracta de “candidats municipals” sinó de regidors d’aquesta població.
 
El llibre de Malló, que entrevista diversos exactivistes de Terra Lliure, no només parla dels militants d’aquesta organització armada, sinó que s’estén a la militància política estricta de l’independentisme dels anys vuitanta, entre aquests Josep M. Cervelló i Enric García. Per això resulta curiós que e-notícies hagi passat per alt aquest aspecte i que ni tan sols hagin destacat la llarga trajectòria política, sindical o social dels dos interessats, de la qual cal destacar la militància al MDT, IPC, FNC, PSAN, CSPC, USTEC, Taula Antinuclear i Ecologista, etc. Una informació que recull la fitxa de càrrec electe, a la qual e-notícies remet a través d’un l’enllaç.
 
Està clar que no es tracta d’una notícia, ja que es basa esbiaixadament en un llibre publicat fa força temps. I perquè tal llibre no fa referència als titulars que ofereix e-notícies. La intenció de “Xavier Rius” és, per tant, generar “draps bruts” contra el partit de Carod-Rovira. Una ofensiva de premsa groga que es dóna a més en un moment en què ERC s’allunya dels postulats independentistes i en què el passat militant de càrrecs del partit com Xavier Vendrell ha passat a ser una arma d’erosió i crispació polítiques. En definitiva, també en un moment en què aquest partit viu tensions internes entre els qui voldrien dignificar el passat de la lluita independentista d’alguns dels seus membres i aquells que treballen per amagar-lo.

Però tothom té un passat. I en Xavier Rius, director d’e-noticies.com, també. Però un passat que no compta amb la dignitat d’aquells antics independentistes que han optat per la “pluja fina.”

El nom real de Xavier Rius és Xavier Tejedor Rius, nom amb el qual signava els seus articles a La Vanguardia a mitjans dels anys vuitanta. Uns articles especialitzats en el seguiment de manifestacions, detencions d’independentistes i altres cròniques amb directrius policíaques. 
 
Xavier Rius (que no Xavier Rius-Sant, un altre periodista especialitzat en conflictes, exèrcits i objecció militar) havia estat sempre un redactor amb informació policial de primera mà, especialitzat en notícies sobre Terra Lliure i l’independentisme català. De La Vanguardia va passar a El Mundo, i per la COPE.  Però els darrers anys ha consolidat el seu projecte personal amb e-notícies.com, on continua desenvolupant un periodisme del mateix estil i, cal pensar, amb els mateixos contactes.  
 
A la xarxa hi ha qui relaciona Xavier Rius amb els serveis secrets espanyols, no només per la seva tasca, sinó també per parentesc. El cert és que aquest periodista va tenir accés de primera mà per redactar l’article “El CESID contra Terra Lliure” (La Vanguardia 1.8.1993), després de les detencions de l’any 1992. Però la seva tasca com a periodista contraindependentista es remunta molts anys enrera: a les hemeroteques podem veure com a La Vanguardia del 10.12.1988 Rius aportava dades dels interrogatoris policials a diversos detinguts independentistes de l’abril d’aquell any.
 
La cobertura de la tortura és una de les vergonyes que més hauria d’amagar aquest transcriptor de faxos autoanomenat periodista. El titular del seu article “El forense descarta que se maltratara a los independentistas que fueron detenidos”, de La Vanguardia del 29.7.1992, parla per si mateix. Encara més, l’entrevista que va realitzar el 3.8.1992 a Luís Roldán, per al mateix diari, mostra una sintonia amb l’aleshores general de la Guàrdia Civil digna d’antologia. Roldan i Rius legitimant la tortura i la Pax olimpica. Déu els cria i ells se junten…? 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid