Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1934 Àngel Pestaña i militants de la CNT funden el Partit Sindicalista

1934 Àngel Pestaña i militants de la CNT funden el Partit Sindicalista, amb l'esperança d'esdevenir el partit polític anarco-sindicalista

07/04/1934 Tal dia com avui
Àngel Pestaña, dirigent de la CNT Àngel Pestaña, dirigent de la CNT

El Partit Sindicalista fou un partit polític fundat en aquesta data per Ángel Pestaña i altres militants de la CNT, amb l'esperança de convertir-se en el partit polític de la CNT i trencar així la l'hegemonia "faista" a la qual s'oposava .

No pogué arrossegar ni la Federació Sindicalista Llibertària ni els Sindicats d'Oposició. La seva influència romangué limitada a petits nuclis a Madrid, a Andalusia, a Saragossa, al Principat i al País Valencià.

L'òrgan central del partit, El Sindicalista, passà aviat, el setembre del 1935, a Madrid, però esclatada la guerra civil a Barcelona aparegueren Hora Sindicalista (1936-37) i Mañana (1937-39).

Doctrinalment, el partit defensà per a la societat postrevolucionària un model de societat basat en el control de la producció pels sindicats, de la distribució per les cooperatives i dels afers públics pels municipis, en una mena d'estat sindicalista.

Participà en el pacte del Front Popular.  el Partit Sindicalista va obtenir dos escons a les eleccions de febrer de 1936, un d'ells per al fundador d'aquesta formació, Ángel Pestaña, i l'altre per a l'advocat llibertari Benito Pabón. Durant la guerra civil tingué un cert desenvolupament, assolint uns 30.000 afiliats.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid