Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Èxit a les vagues generals d'Euskal Herria i Galiza

El 27 de gener marcarà un punt d'inflexió en el mapa sindical d'Euskal Herria i de Galiza, ambdós amb sindicats propis. Centenars de milers de persones han secundat la vaga i han sortit al carrer just el dia en què es feien públiques les renúncies dels sindicats majoritaris vers el govern espanyol.
 

Tot i la violència policial exercida contra els treballadors en vaga, l'èxit i el seguiment han estat massius a ambdues vagues generals.

28/01/2011 03:27 Internacional

 

Euskal Herria

greba4A Euskal Herria el 61% de les empreses del sector industrial han tancat i desenes de milers de treballadors han inundat els carrers en les diferents manifestacions.

La majoria sindical basca mostra la seva satisfacció per l'amplíssim suport en la resposta a la vaga general convocada per al 27-G.

En el sector del transport, han funcionat els serveis mínims. Així en el transport de viatgers per ferrocarril, EuskoTren, Tramvies i el Metro de Bilbao han secundat majoritàriament l'aturada. En el transport de viatgers per carretera el seguiment ha estat ampli, funcionant amb normalitat els serveis mínims decretats, tot i ser abusius. En transport de mercaderies el suport a la vaga ha tingut suports significatius.

La vaga ha tingut un ampli seguiment en l'ensenyament, fonamentalment en els centres d'ensenyament públic i les ikastoles on l'atur ha tingut un seguiment proper al 65% en el primer i gairebé del 100% en el segon. D'altra banda, els centres concertats han tingut un important seguiment, encara que desigual per comarques. També en aquest àmbit l'aturada ha arribat al 80%. On ha estat molt important és a l'Administració Local i foral. En els ajuntaments de les capitals és on la vaga ha tingut un ampli seguiment. Així, a l'ajuntament de Bilbo ha estat del 82%; A Donostia del 60% i en Gasteiz al voltant del 50%.

Els sindicats ELA, LAB, STEE-EILAS, EHNE i Hiru remarquen que la resposta a la vaga general en contra "de l'atac més gran dels darrers 35 anys" ha estat massiu per part dels treballadors. Amb més de 700 comitès d'empresa adherits a la convocatòria, els piquets informatius han recorregut polígons industrials i han promogut les primeres mobilitzacions, seguides d'un important desplegament policial. Aquest "enorme" dispositiu policial ha estat posat de manifest pel secretari de Comunicació d'ELA, Patxi Agirrezabal, que ha indicat que "està impedint als piquets realitzar el seu treball de manera normalitzada". "Col·loquen l'Ertzaintza a favor dels empresaris per defensar els seus drets quan s'ha de respectar el dret a la vaga, prioritàriament", ha denunciat.

greva2Els serveis mínims, denunciats pels sindicats per  ser "abusius" han portat els responsables dels serveis de transports com Renfe, Eusko Tren, Tramvia i la principal estació d'autobusos de Bilbo, Termibus, a indicar que funcionen amb "normalitat". Entre les 06.00 i les 07.00 hores, però, no ha sortit cap autobús a Donostia. La línia fèrria de Renfe ha patit un sabotatge a la catenària a l'altura de Amurrio, que ha paralitzat els trens fins poc abans de les vuit, quan s'ha restablert el servei.

Tres persones han tallat l'accés a la planta Volkwagen Iruñea encadenant-se a la carretera. En conseqüència, els tres treballadores han estat detinguts per la Guàrdia Civil, però la planta no ha pogut començar la producció a l'hora.

Segons l'integrant de l'Executiva de LAB Gorka Berasategi la indústria és el sector on millor ha respost la vaga. En aquest sentit, ha assegurat que les zones amb major pes d'aquest sector a Biscaia i Guipúscoa estan "pràcticament parades en els sectors del metall i químiques". També ha resmarcat el seguiment "important" a l'nsenyament, que a Guipúscoa i Biscaia es xifra en un 80% i entre el 50% i el 60% a Araba i Nafarroa, així com a les ikastoles, on s'eleva al 90%.

"Bona part de la classe treballadora a Navarra ha respost amb un no rotund a la reforma de les pensions plantejada pel govern espanyol", assenyalen els sindicats en un comunicat en el que apunten que la jornada de vaga general ha aconseguit "sumar milers de adhesions entre els treballadors navarresos".

Segons les seves dades, la vaga general ha estat "gairebé total" en Sakana, Bortziriak, Leitza, "molt notòria" a tot el cinturó industrial de Iruñerria i també s'ha notat en localitats com Lunberri, Tafalla i Lizarra.

{youtube}ocmn-dBUN30{/youtube}

{youtube}or5P7D3CHYE{/youtube}

{youtube}SkDPO9X8jTo{/youtube}

  

Galiza

greve2A Galiza, la vaga general ha estat convocada pels sindicats CIG, CUT, CGT, CNT, COG i SLG i el seguiment de la vaga oscila entre el 75% i el 90% dels treballadors en funció dels sectors amb una mitjana del 82%. La vaga general gallega ha aconseguit paralitzar alguns importants centres industrials i de serveis, tot i les dificultats imposades per la policia.

L'altra cara de la moneda ha estat però que hi ha hagut més d'una dotzena de detencions en diverses parts del país, incloses les de Vigo i Ourense i barricades en diverses àrees industrials i d'autodefensa contra les agressions de piquets de la policia a Ferrol.

La principal organització convocant, el sindicat CIG, ha valorat la vaga "com un èxit" perquè ha tingut "un bon seguiment" i ha denunciat les agressions policials. I és que a Galiza la vaga general s'ha vist greument tacada per virulents episodis de violència policial, amb diversos treballadors lesionats i vetats. El balanç és de més d'una dotzena de vaguistes detinguts, sobretot a Vigo i a Ourense, i treballadors brutalment agredits.

 

{youtube}IrVX9s3av6c{/youtube}

{youtube}pKtMOfUdqfQ{/youtube}

{youtube}d4FgQXAFags{/youtube}

{youtube}FIjdJFnW_nM{/youtube}

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid