Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
CiU anuncia màniga ampla per als Mossos d'Esquadra

 El futur conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, ha avançat avui que revisarà la política de prevenció d'abusos amb les càmeres de seguretat a les comissaries dels Mossos d'Esquadra i que paralitzarà la instal·lació de nous dispositius.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Puig ha explicat que de moment la conselleria analitzarà si les càmeres que hi ha "serveixen de veritat o si són una mesura que genera desconfiança, tensió i intromissió en el funcionament normal de les comissaries".

27/12/2010 14:49 Drets i Llibertats

Després d'anunciar que neutralitzarien el codi ètit elaborat durant el govern del tripartit, aquestes declaracions preveuen un poder il.limitat i sense control per a la policia autonòmica. 

Puig ha declarat en aquesta emissora que té "la percepció que hi ha hagut algunes mesures que s'han orientat no tant a l'obtenció de resultats i a l'eficàcia, sinó a imposar i impulsar una sensació de desconfiança en la nostra policia", un anunci de mà dura i màniga ampla per als agents que havien vulnerat o podrien vulnerar els drets elementals dels detinguts.

Aquest anunci manté la línia de l'anunci de la retirada del Codi d'Ètica i l'eliminació del Comitè d'Ètica, tot esgrimint que s'ha elaborat "sense consens i amb un biaix ideològic que no ha sigut positiu". 

Puig també ha assenyalat en aquestes declaracions que una de les seves primeres decisions al capdavant d'Interior podria ser eliminar el límit de velocitat a 80 quilòmetres per hora als accessos a Barcelona.

Aquest codi ètic és era resum de bones pràctiques per a la policia autonòmica. Un codi que volia aplicar la Conselleria d'Interior, amb un text inicial mutilat després que se'n retallessin 33 dels primers esborrany. Entre altres aspectes el projecte de codi ètic preveia el control abusiu de les manilles i altres excessos policíacs.  

 Els Mossos no desitgen que cap orgnisme els controli, tal i com van exposar durant durant els darres mesos de preparació d'aquesta normativa de control. Tots els sindicats policials van mostrar incomoditat davant aquest codi ètic: 23 dels 30 membres del Consell de la Policia el van rebutjar. Una meitat d'aquest consell està format per representants sindicals, i l'altra meitat per membres de l'administració, sobretot responsables de la direcció del cos i d'Interior.

La primera versió del codi també recollia que l'ús de les manilles ha de ser molt restrictiu, especialment si es tractava d'una actuació sense violència i en un lloc en un espai públic, per evitar al detingut els sentiments de por i la estigmatització que genera ser immobilitzat en públic.

També el primer esborrany  recollia el deure d'integritat dels agents, que ja restava molt diluït,  establia l'obligació de rebutjar qualsevol regal, tracte de favor o descompte particular en consideració a la funció de policia que representi un benefici econòmic directe: una mesura que intentaria evitar els casos de suborn i implicacions il.legals dels membres del cos armat.

Des del novembre de 2008 s'havia estat treballant el codi ètic de la Policia, de la mà de l’exfiscal en cap anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo. Aquest Codi Ètic policial preveia les actuacions dels Mossos d’Esquadra i de les Policies Locals de Catalunya. Un codi ètic que es va vendre com un organisme “sense precedents a Europa”, però que no havia de tenir caràcter sancionador, encara que sí preveia “vocació d’obligatorietat”, ja que, tal com van exposar els mateixos membres del Comitè que l'elabora, "ja hi ha altres instàncies per a castigar la mala praxi policial".

Per saber-ne més:

Oposició frontal dels Mossos d'Esquadra al seu Codi Ètic

Un estudi proposa eliminar el nom de Mossos d'Esquadra pel seu contingut històric botifler

Els Mossos ofereixen seguretat personal a Josep Anglada

Un institut obliga els Mossos a fer classes informatives sense pistola

 Les càmeres de l'Ajuntament de Mataró no van enregistrar l'agressió dels Mossos

Absolts els tres independentistes per haver denunciat la Constitució en un acte fa onze anys a Olot

 Un altre mosso és multat per haver agredit un estudiant el 18 de març

CAJEI: "Tres anys de presó per defensar-se d'una agressió?"

Investiguen als Mossos d'Esquadra sobre el robatori d'efectes personals a diversos actvistes

Els Mossos, obligats a explicar perquè van voler ocultar el desallotjament MAT

"Els Mossos tenien un problema d’ordre públic que ells mateixos havien provocat"

Querella popular per segrest policial d'unes 300 persones

Comunicats i blocs denunciant l'actuació policial en la manifestació "La repressió mai ens..." 

Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Alhora i la CUP
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid