Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'Estany de Banyoles, en perill

La CUP Pla de l'Estany alerta del perill que l'Estany de Banyoles acabi sotmès als interessos empresarials i financers d'empreses foranes que podrien hipotecar l'aigua d'aquest valuós sistema lacustre.
 
CiU i el PSC van aprovar en ple extraordinari la creació d'una empresa mixta per gestionar el subministrament de l'aigua a fins al 2060, una mesura que no va ser consultada a la resta de formacions polítiques, que no van poder fer ni precs ni preguntes. La CUP denuncia que una normativa d'aquesta transcendència hauria d'haver estat consultada amb la ciutadania, que ja ha creat una plataforma veïnal d'oposició.

05/12/2010 23:29 Territori

 

La CUP, que dóna ple suport i participa activament amb la plataforma ciutadana, celebra que aquesta iniciativa hagi nascut del teixit popular de la ciutat "per aturar una operació que s'ha aprovat d'esquenes al poble". A més, qualifica l'operació de "profundament opaca" i reivindiquen que "la gestió de l'Estany s'ha de decidir conjuntament amb els veïns". "Perquè l'aigua és nostra i nosaltres decidim!", exclama la CUP.

El passat 10 de novembre el ple de l'Ajuntament de Banyoles va aprovar amb els vots de CiU i PSC la creació d'una empresa mixta per gestionar el subministrament de l'aigua de Banyoles fins ni més ni menys que el 2060. Segons afirma la CUP, aquesta mesura es va aprovar "de manera completament unilateral" i s'ha vist mancat "no només d'un procés participatiu desitjable sinó també del merament informatiu". La formació assenyala "que en un tema tan cabdal com el de l'aigua no es va ni informar sobre la intenció de l'Ajuntament d'entrar a formar part d'Aigües de Banyoles". D'aquesta manera, per la CUP "aquest despotisme i presa unilateral de decisions" es va fer encara més palès al ple municipal, "on no es van admetre ni precs ni preguntes per part de la resta de formacions polítiques", afirma la candidatura, que reivindica que "la gestió de l'Estany s'ha de decidir conjuntament amb els veïns".

La CUP Pla de l'Estany s'oposa rotundament al model propugnat per l'Ajuntament de Banyoles "de tirar endavant mesures d'esquenes a la societat". La formació considera que s'hauria d'haver produït un procés participatiu basat en una consulta ciutadana, sobretot en un tema d'interès general com és l'aigua i l'Estany de Banyoles. Sobretot, ressalten, quan es tracta d'una proposta que haurà de tenir vigència durant quasi mig segle, fins l'any 2060. "L'Ajuntament no ha informat el més mínim sobre aquest conveni", afirma la CUP. En aquest sentit, titllen l'operació de "profundament opaca" i de "molt greu" tenint en compte que els propietaris de l'Estany de Banyoles són tots els ciutadans i ciutadanes, fet que fa més inqüestionable, per la CUP, la necessitat d'una procés consultiu.
 

Benestar de l'Estany

El fet que s'aprovés aquesta proposta d'amagat de la ciutadania posa de manifest els riscos que conté i ha demostrat el poc respecte que tenen CiU i PSC cap als recursos naturals de l'entorn. D'aquesta manera, l'acord per gestionar el subministrament de l'aigua vulnera els límits d'extracció vigents actualment, situats en els 10.000 metres cúbics al dia, fet que podria posar en perill el sistema lacustre i segons la CUP el conveni no parla en cap moment de garantir l'equilibri ecològic. No només això, sinó que elimina el límit d'extracció d'aigua donant via lliure així a la sobreexplotació de l'Estany. 

"Amb l'excusa d'acabar amb els números vermells l'Ajuntament pretén endegar una acció empresarial que comportarà l'entrada de l'empresa i la banca a la gestió de l'aigua", afirma la CUP, que denuncia que els consumidors no hi tindran representació. Aquests pactes "obscurs" comportaran "perjudicis cap a la majoria", la ciutadania, ja que segons l'organització els rebuts de l'aigua s'apujaran. D'altra banda, "si empreses i entitats financeres s'interessen en la companyia, aquesta podria acabar a mans d'una empresa privada de fora", condemna. L'aigua, que és bé comunal, quedarà lligada a una empresa privada durant 50 anys, alerta, de manera que l’Ajuntament crearia un monopoli amb l’aigua de Banyoles i finalment qui pagaria el deute serien els veïns a través del rebut de l'aigua, que s'haurà d'encarir per complir si l'empresa no arriba al benefici net que estableix el conveni.

Tant és així que la plataforma ciutadana amb la qual col·labora la formació ha iniciat una campanya de recollida d'al·legacions per tal d'aturar el projecte. Tanmateix queda poc temps, ja que el període d'exposició pública s'acaba el 23 de desembre. "Perquè l'aigua és nostra i nosaltres decidim!", exclama la CUP.

  {youtube}AFDx7q2eCp4{/youtube}

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid