Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El govern espanyol s'alinea amb el Marroc i no condemna la massacre sahrauí

El govern espanyol fa costat a l'estat criminal marroquí, el qual està perpetrant una persecució genocida contra el poble sahrauí que ja fa 35 anys que dura però que s'ha aguditzat aquesta setmana fins arribar a la vintena de morts, més de 700 ferits i 150 desapareguts. Per si fos poca la criminalitat del Marroc, enterra els morts sahrauís en fosses comunes.

Tot això ha evitat condemnar el govern espanyol, adduint que la seva prioritat és la relació que té amb el Marroc, tot i que sigui un règim assassí.

12/11/2010 23:35 Internacional
Ho ha posat de manifest aquest divendres la ministra espanyola d'Exteriors, Trinidad Jiménez, que ha evitat condemnar l'atac de la policia i l'exèrcit marroquí al campament sahrauí d'al-Aaiun, tot i que ha assegurat que ja ha sol·licitat al país nord-africà que esclareixi els fets i informi també de les circumstàncies de la mort del ciutadà espanyol Baby Hamadi Buyema. Jiménez s'ha excusat en el fet que La Moncloa encara no disposa d'informacions clares i fidedignes de com es van desenvolupar els fets ni del nombre de morts, i en la circumstància que cap altre govern ni institució internacional no ha expressat encara la seva condemna.

Segons Jiménez, per condemnar "caldria tenir un coneixement complet dels fets que s'han produït, però encara hi ha una certa confusió sobre l'abast dels esdeveniments, tan a un bàndol com a l'altre, sobre el nombre de morts i ferits".

"Estem a l'espera que algun organisme internacional, com les Nacions Unides, o alguna institució com la Unió Europea faci un balanç, i en funció d'aquest balanç farem una valoració", ha sentenciat. L'executiu espanyol argumenta la seva resistència a condemnar en el fet que "cap institució, organisme ni govern ho ha fet", perquè "estem a l'espera del coneixement exhaustiu i clar dels fets".

Des de l'ocupació amb la Marxa Verda de l'antiga colònia espanyola el 1975 el Marroc ha impulsat processos de marroquinització forçosa i ha empès milers de sahrauís a viure als campaments de refugiats a Tindouf (Algèria) i, els que s'han quedat al Sàhara Occidental ocupat han vist com es vulneraven sistemàticament els seus drets fonamentals, individuals i col·lectius, davant de la població colonitzadora vinguda del Marroc.

"Genocidi"

Un total de 200 escriptors sahrauís a l'exili han signat un manifest conjunt per demanar que el Consell de Seguretat de les Nacionals Unides, a instàncies del poble sahrauí, de la societat espanyola i de la Unió Europea assumeixi la responsabilitat de resoldre el conflicte del Sàhara Occidental, el qual porta 35 anys obert i és l'únic territori africà pendent de descolonització. En aquest sentit, carreguen contra el govern espanyol per la seva "inoperància" a l'hora d'assumir les responsabilitats legals i històriques que té en la resolució del conflicte després que abandonés la zona ara fa 35 anys i la deixés en mans marroquines.

200 escriptors sahrauís exiliats, així com escriptors de l'estat espanyol i altres persones del món de la cultura i la societat espanyola es mostren "consternats" per la massacre marroquina contra el poble sahrauí i pel bloqueig informatiu que segons alerten "podria estar encobrint un genocidi contra la població civil".

Els sotasignants demanen que es concedeixi a la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) competència i responsabilitat en matèria de drets humans al a la zona per tal d'acabar amb la violència i garantir la seguretat. Alhora, assenyalen el govern espanyol, que encara no ha condemant els fets, per la responsabilitat que té sobre el Sàhara Occidental. En aquest sentit, els escriptors assenyalen que les decisions de l'executiu espanyol "estan sempre condicionades pels interessos de grans grups econòmics".

Els escriptors exigeixen que s'investigun comissaries i centres de detenció, que es depurin les responsabilitats de les autoritats governatives, militars i policials i altres elements paramilitars.

Per saber-ne més:

Solidaritat amb el poble sahrauí


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid