Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Residus
Sumem Banyoles denuncia que l'actual sistema de recollida de residus és car i molt contaminant
22/06/2022 Territori

Actualment, Banyoles recull de forma selectiva el 40% dels seus residus, situant-se per sota de la mitjana gironina i la catalana, que recullen el 46% El 60% restant dels residus banyolins es porten directament a l'abocador.

L'any 2020 es van portar a l'abocador aproximadament 6.100 tones de residus, que implica una elevada suma diners en taxes i cànons per usar l'abocador. Aquest fet va suposar un cost aproximat de mig milió d'euros. Els propers anys aquesta quantitat s'anirà incrementant donat que tant CCPE com l’Agència de Residus de Catalunya han aprovat apujar les taxes i els cànons de deposició.

El municipi de Porqueres amb un model de recollida 'porta a porta' aconsegueix recollir de forma selectiva el 80% dels seus residus i l'any 2020 va portar a l'abocador de Puigpalter només 287 tones de deixalles.

Pel que fa a Catalunya, dels 14 municipis d'entre 20.000 i 25.000 habitants, Banyoles és el tercer per la cua, recull un 41% pel que fa a  selectiva junt amb St. Quirze del Vallès que separa un 40% i Olesa de Montserrat un 37%.

I es situa al capdavant de la llista pel que fa al preu de la taxa d'escombraries, junt amb Vilassar de Mar que el seu preu és de 162 €.

El darrer any, Banyoles ha pujat la taxa d'escombraries i actualment és de 150 € pels habitatges plurifamiliars i 170 € pels unifamiliars.

Manlleu, amb una població semblant a la de Banyoles, en l’actualitat recull de forma selectiva el 72% dels seus residus i aquest 2022 ha començat a implantar el sistema porta a porta. L'any 2021 va rebre una subvenció de la de l'Agència de Residus de Catalunya per valor de 1,2 milions d'euros per implementar aquest sistema.

En canvi, Banyoles destina recursos a nous contenidors i segueix ancorada en dinàmiques del segle XX en plena emergència climàtica.

Sumem Banyoles afirma que 'l'actual model de recollida de residus de la ciutat de Banyoles és car i contaminant, tant en relació a les altres poblacions de la comarca com de Catalunya'.

D'això en són directament responsables l’alcalde Miquel Noguer i el seu equip de govern que volen mantenir l'actual sistema de contenidors, tot i les queixes de les veïnes, els informes desfavorables i els mals indicadors de recollida selectiva.

Des de Sumem Banyoles, denuncien que “mentre a la resta de la comarca del Pla de l’Estany i moltes poblacions de Catalunya s’implanta el servei de recollida porta a porta, amb els nombrosos beneficis que comporta,  Banyoles, sense cap argument es persisteix en mantenir un model del segle XX car i que alhora genera diàriament múltiples queixes de les veïnes per la brutícia, pudors i que és perjudicial per al medi ambient”.

Valora
Rànquings
  1. Fa 15 anys que ens va deixar Lluís Maria Xirinacs
  2. Tomàs Sayes: "Ens pot la frustració i la sensació de derrota i no som capaces de veure més enllà i valorar els èxits que hem aconseguit. L’Estat si que ho té present i per això continua amb l’ofensiva"
  3. D’urnes i canvis de comarca
  4. Èxit de la mobilització Ponts per la Independència que fins demà es realitza a diverses carreteres del país
  5. Què ha après l’independentisme de l’Operació Garzón?
  6. Si els fills de puta volessin...
  7. Denuncien els agents de la policia espanyola que van coaccionar i detenir una dona per parlar en català a la comissaria de Terrassa
  8. La tenista Paula Badosa demana disculpes per dir que el català no és una llengua
  9. Guanyem Girona lamenta que es deixin al calaix una tercera part dels diners del programa Aixequem Persianes
  10. Arruix Borbons-Recuperem Marivent convoquen el 239è Cant dels Ocells davant del Palau
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid