Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Recorden Quico Sabater en el 61è aniversari del seu assassinat als carrers de Sant Celoni

Tot i evitar durant uns dies la policia, el 4 de gener de 1960 va ser acorralat per la Guàrdia Civil al Mas Clarà, al Pla de l'Estany però a prop de Sarrià de Ter (Gironès). Després d’un intens tiroteig tots els seus homes van morir i ell, molt malferit, va aconseguir fugir, però  a l'endemà (el 5 de gener), després d’un tiroteig amb el somatent Abel Rocha, va caure mort a Sant Celoni. Tenia 44 anys

05/01/2021 Història

Com cada 5 de gener, organitzacions llibertaries i independentistes han recordat Quico Sabater al cementiri de Sant Celoni. Avui feia 61 anys que va ser assassinat, després d’un tiroteig amb el somatent Abel Rocha. L'acte ha acabat amb el cant de A las barricadas el títol amb el que es coneix una de les cançons més populars relacionades amb l'anarcosindicalisme espanyol durant la Guerra Civil. és també l'himne de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i de la Confederació General del Treball (CGT).

El 5 de gener de 1960 mor Francesc Sabaté i Llopart (1915-1960), mecànic d’ofici, es va afiliar a la Confederació Nacional del Treball amb només 17 anys. Durant la Guerra Civil va lluitar en diverses columnes anarquistes i el 1939 va passar a l'Estat fancès on va ser confinat durant un temps al camp de Le Vernet (Arija). Un cop alliberat es va instal·lar amb la seva família a Costoja (Vallespir) des d’on va estudiar possibles rutes clandestines cap a l’Estat espanyol. El 1944 es va incorporar als grups d’acció contra el règim franquista, va formar la partida de maquis Quico Sabaté i fins al 1959 va combinar diversos treballs (lampista, agricultor) amb l’activitat antifranquista: robatoris per a finançar accions contra el règim, reorganització de la CNT a l’interior, trasllats de propaganda antifranquista, sabotatges, col·laboració amb altres grups guerrillers llibertaris com els de Marcel·lí Massana i de Josep Lluís Facerias.

A finals del 1959, va decidir entrar amb els seus homes a l’Estat espanyol per ajudar un company que havia estat arrestat a Barcelona i condemnat a 30 anys de presó. Tot i evitar durant uns dies la policia, el 4 de gener van ser acorralats per la Guàrdia Civil al Mas Clarà, al Pla de l'Estany però a prop de Sarrià de Ter (Gironès). Després d’un intens tiroteig tots els seus homes van morir i ell, molt malferit, va aconseguir fugir, però el 5 de gener, després d’un tiroteig amb el somatent Abel Rocha, va caure mort a Sant Celoni. Tenia 44 anys.

Coincidint amb el cinquantenari de la mort de Quico Sabater, es va crear el Casal Popular Independentista Quico Sabaté de Sant Celoni, que els darrers anys ha organitzat tota una sèrie d’actes per dignificar la seva figura.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid