Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP acusa Felip VI d’avalar i legitimar la suspensió de l’autogovern i la violència que es va donar entre el 20-N i l’1-0

La CUP-CC presenta les conclusions de la Comissió d'Investigació sobre l'Aplicació de l'Article 155 de la Constitució Espanyola, al Parlament de Catalunya

19/05/2020 Política
Felipe de Borbón Felipe de Borbón

A les conclusions de la comissió, la CUP-CC ha denunciat el conjunt de la política repressiva que l’Estat va aplicar a Catalunya, abans i després de l’aplicació del 155CE, tant a les institucions, com als partits i entitats independentistes, així com a la ciutadania i els moviments socials, en el context d'una operació d’Estat contra el moviment popular a favor del dret a l’autodeterminació i contra la dissidència política. En aquest sentit, els anticapitalistes acusen a la figura del Rei Felip VI d’avalar i legitimar la suspensió de l’autogovern a Catalunya i la violència que es va donar entre el 20 de setembre i l’1 d’octubre, amb el pretext de “garantir com a Rei la unitat i la permanència d’Espanya”.

Per altra banda, els treballs, testimonis i compareixences de la Comissió han posat en evidència que la intervenció de l’Estat en el context de l’aplicació de l’article 155, va comptar amb significats suports i complicitats entre les elits i oligarquies catalanes, dels àmbits empresarial, bancari i financer, jurídic i dels mitjans de comunicació. Aquest fet es va fer especialment evident en el decurs de les compareixences dels representants de la Banca, que van manifestar explícitament, la seva complicitat i el seu suport a l’aplicació del 155 i a l’operació repressiva corresponent, en funció de la primacia de la seguretat jurídica associada als riscos i interessos financers, posant aquests per sobre dels drets democràtics.

Els treballs, testimonis i compareixences de la Comissió han posat també en evidència que l’aplicació de l’article 155CE no hauria estat eficaç i exitosa sense l’aplanament d’alts càrrecs de la Generalitat i que van participar activament en la intervenció de l’autonomia, coordinant-se amb els dirigents i funcionaris de l’Estat que comandaven aquesta aplicació. 

La CUP ha posat atenció a la participació, complicitat i zel del cos de Mossos d’Esquadra en l’aplicació del 155 i en la repressió contra el moviment independentista i contra la dissidència política en defensa dels drets socials, civils i polítics. També recalca que el Referèndum de l’1O, la vaga general del 3O i la declaració d’independència posterior, no va tenir traducció jurídica pel context repressiu i per la decisió del govern de la Generalitat de no sostenir la confrontació democràtica amb l’Estat per donar continuïtat a la mobilització social i popular, en un marc de negociació fallida amb l’estat espanyol.

La formació també ha criticat el paper de Cs, PSC i PP que s’han negat des d’un inici a participar d’aquesta comissió d’investigació i insisteix en que les institucions catalanes resten intervingudes i restringides i que l’autocensura segueix vigent en la política catalana.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid