Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Incendis forestals
El Govern inicia la campanya d'incendis forestals acomiadant 300 treballadors

Resposta  del col·lectiu de Guaites Forestals a l'informe justificatiu del canvi de model de detecció i vigilància d'incendis foretals per a l'any 2020 i carta adreçada al President del Generalitat, Quim Torra.

04/05/2020 Laboral

El govern de la Generalitat, mitjançant acord de govern de 14 d’abril de 2.020 ha comunicat que prescindeix del quasi 100 guaites i 200 ajudants d’ofici forestal distribuïts per tot el territori de Catalunya.

Els guaites són uns professionals que són contractats cada estiu per controlar des de torres molt altes l’abast del territori, detectar columnes de fum i avisar immmediatament de qualsevol incidència que pugui derivar en un incendi forestal.

De fet un dels arguments exposats en l’acord de govern d’aquesta campanya d’incendis forestals argumenta i així ho expressa en la seva primera pàgina, que els guites ja no fan falta perquè com que la ciutadania té mòbils, és la pròpia ciutadania la que pot avisar amb immediatesa dels incendis amb aquesta eina. 

Els treballadors consideren que donar la responsabilitat de comunicar el començament d’un incendi a qualsevol ciutadà que tingui un mòbil i que estigui a prop del començament d’un incendi forestal, necessita ineludiblement de dues circumstàncies, efectivament que estigui a prop de la massa forestal i que tingui mòbil i cobertura, això que seria fàcil en una ciutat, no és la mateixa circumstància en mig d’una muntanya. També pensem que si tenim autèntics professionals que saben en cada moment que és amb certesa el que està passant i que hi ha darrera de qualsevol columna de foc, no resulta molt responsable deixar això en mans de la bona voluntat del qualsevol ciutadà. Aquesta mesura es equiparable a prescindir de les policies locals ja que qualsevol ciutadà pot fer foto d’una infracció, és senzillament una irresponsabilitat pensar així.

Aquesta mesura comporta que la campanya forestal d’aquest any tindrà 100 persones menys, ja que els guaites no seran cridats per participar en aquesta campanya ni en la seva categoria, ni en categoria similar.

Els treballadors també exposen a la ciutadania, que el departament d’Interior te una plantilla de 576 ajudant d’ofici forestal (havien estat 1.200 contractacions en la primera dècada d’aquest segle), un personal amb contracte laboral que és contractat per fer front a la campanya forestal en estiu, i que segons dades que ens ha passat el Departament d’Interior, aquest any només s’incorporaran 372 per recolzar la feina dels bombers, amb la qual cosa sembla ser que es contractaran 200 persones menys.

També s’han modificat les funcions dels EPAF (Equip de prevenció activa forestal), al que a més de la funció preventiva se’ls encomana funcions d’intervenció en incendis forestals, aquesta nova funció comença el dia 1 de maig i a hores d’ara no se’ls ha fet cap curs nou sobre les noves funcions, ni cap informe de prevenció de riscos laborals, ni s’ha pres cap mesura de seguretat extra per protegir-los.

Aquestes retallades de personal i canvis de funcions venen a pal·liar els incendis actuals amb “comportament nous, sovint extrems” (ho diu literal l’acord de Govern). És difícil d’entendre que amb uns focs amb comportaments extrems tingui com a resposta contractar 300 professionals menys que les darreres campanyes.

"Si a més es reconegut la manca de bombers, per la horrorosa planificació de personal que porta el Govern, cosa que està obligant a fer noves ofertes públiques de bombers, encara resulta més difícil d’entendre", apunten els treballdors

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid