Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura popular
Comencen les Festes de l'Ós als Països Catalans

Del 3 al 25 de febrer es podrà visitar successivament a Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans (al Vallespir). La tradició és ben viva en diferents municipis dels Pirineus, Andorra i al sud de l'Abera

02/02/2018 Cultura

Aquest cap de setmana comença a Arles de Tec (Vallespir) la Festa de l'Ós, a continuació pobles der la comarca com Prats de Molló i Llorens de Cerdans, prenen el relleu, així com altres indrets de la geografia catalana. Segons festes.org, la tradició és ben viva en diferents municipis dels Pirineus, Andorra i la Catalunya Nord.

Precisament aquests tres pobles nord-catalans es van unir fa quatre anys per demanar el reconeixement de l'Unesco l'inscripció de la Festa la llista del Patrimoni Immaterial de l'Humanitat.

Programa de les festes de l’Ós 2018

dissabte 3 de febrer i diumenge 4 de febrer

Festes de l’Ós a Arles de Tech

El cap de setmana del 3 al 4 de febrer, a Arles es representa una escena d’allò més carnavalesca inspirada en la llegenda de la Bella i la Bèstia. Protagonitzada per un grup de caçadors encapçalats pel Menador i la Roseta, la història narra la lluita contra un ós salvatge i espantós que assetja el poble. Finalment, el ferotge animal es converteix en ésser humà després de ser afaitat amb una destral enmig de la plaça Major del municipi, recobrant la normalitat a la vila.

Diumenge, 18 de febrer

Festa de l’Ós a Prats de Molló

Tres óssos sembren el pànic als carrers del poble. Corrent per tot arreu, ennegreixen la gent i desafien els homes. Al final d’una persecució intensa, els óssos són capturats pels barbers i afaitats a la plaça del firal.

11:00 Transferència de “la pota de l’ós”, Plaça de l’Ajuntament. Animació musical amb la “Colla Costabona” i la cobla “Ciutat de Girona”, sardanes i contrapàs
13:30 Graellada i preparació dels óssos – Fort Lagarde
14:30 Gran Caça de l’Ós pels carrers del poble
16:30 Afaitada dels Óssos – Firal
18:00 Ball de sardanes – Firal
22:30 Ball amb l’animació musical de C. Fontaine – Fogar Rural

Diumenge, 25 de febrer

Festa deF l’Ós a Sant LLorenç de Cerdans

Sortint de la hibernació, un ós rapta una noia. Tot el poble es mobilitza per alliberar-la. La bèstia és capturada, i està encadenada i exhibida a les places del poble. L’ós i altres protagonistes emblemàtics que giren al seu voltant acompanyen la gent en una cavalcada molt divertida pels carrers.

15:00 Festa de l’Ós pels carrers del poble amb l’acompanyament musical de les bandes “Els Tirons” i “Les Canaillous” així com la cobla “Principal del Rosselló” – Sortida des de l’església de Nostra Senyora de la Sort
16:00 “Ball dels Esparracats!” – Plaça Pública
17:00 Afaitada de l’Ós – Esplanada del Sindicat
18:00 Sardanes amb la cobla “Principal del Rosselló” – Esplanada del Sindicat


Creença Popular

En relació a la Festa de l'ós, Festes.org apunta, "a una creença popular associada al 2 de febrer, també molt estesa a les zones muntanyoses del continent europeu, és que pels volts d’aquesta data els óssos del Pirineu es comencen a despertar de la seva hibernació. Hom creu que aquest dia l’ós es desperta i surt de la cova i que, en funció del temps que faci a fora, es despertarà del tot o bé tornarà a dormir, en una metàfora del que succeeix a nivell meteorològic. Aquesta creença ha generat en moltes poblacions catalanes una manifestació festiva anomenada Festa de l'Ós, Ball de l’Ós, Cacera de l'Ós o Ball de l'Óssa en què un grup de personatges simulen empaitar, capturar, i finalment "afaitar" un ós que entra al poble i fa tot tipus de malifetes".

D'altra banda, l’associació Costumari de Catalunya Nord, curosa d’estudiar i de valoritzar el patrimoni cultural i festiu d’aquest territori, es complau de promoure per l’Alt Vallespir i arreu de la nació.

Valora
Rànquings
  1. L'encesa de torres, talaies i talaiots de les Illes pels drets humans denunciarà la violència contra les dones refugiades
  2. La Policia Nacional espanyola deté els alcaldes de Verges i Celrà de la CUP
  3. 1960 - El guerriller Quico Sabater és assassinat pel Somatent Abel Rocha i l'exlegionari falangista Pepito Sibina a Sant Celoni
  4. Una de les detencions d'aquest matí ha obligat a tancar per un breu període de temps la xocolateria "xocopunt"
  5. Unitat i força contra l’Ocupació. Llibertat presos i preses independentistes
  6. Impedeixen a Benet Salellas entrar en una comissaria de la policia nacional espanyola mentre parli català
  7. La rendició d'Esquerra
  8. El darrer judici polític
  9. La CUP considera que la ‘rebaixa’ de les lleis suspeses evidencia la manca de voluntat del govern de superar els límits constitucionals
  10. Tomben a la força a Ondarroa l'homòleg de sa Feixina
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid