Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Conferències
Josep Maria Gort parlarà sobre Xirinacs al cicle #arRelats
12/10/2016 Política

El reusenc Josep Maria Gort ens explicarà la seva experiència en els moviments reivindicatius que va encapçalar el polític català Lluís Maria Xirinacs durant els anys setanta i les conseqüències que aquestes accions van tenir a la nostra comarca.

El projecte #arRelats,  una proposta d'Òmnium Baix Camp, Reus Digital i LaNova Radio és un cicle de xerrades itinerant que pretén difondre experiències comunes del passat recent i el futur que ens constitueixen com a societat.

Durant els mesos d'octubre i novembre, la seu la seu d'Òmnium Baix Camp a Reus serà de les primeres quatre conferències, una proposta de recuperació de les iniciatives nascudes en una època de grans dificultats (la postguerra espanyola).

En la propera conferència, que tindrà lloc dimarts 18 d'octubre, a les 19.30 h, comptarem amb el testimoni de l'artista reusenc Josep Maria Gort, protagonista en primera persona de l'arribada de la Marxa de la Llibertat a la nostra comarca. La Marxa fou un conjunt de marxes (anomenades columnes) no violentes dutes a terme l'estiu de 1976, per reclamar l'amnistia, les llibertats bàsiques, la recuperació de l'Estatut d'autonomia, tot donant a conèixer aquestes reivindicacions i coordinant la gent que volia participar en aquesta lluita, en l'àmbit dels Països Catalans.

Aquesta va ser una de les moltes iniciatives que, partint de l'Assemblea de Catalunya, van fer front comú contra el franquisme i en les quals Lluís Maria Xirinacs va ser un dels principals ideòlegs i inspirador de tota mena d'accions arreu dels Països Catalans, una figura de gran dignitat personal que va dur fins a les últimes conseqüències les seves conviccions, en episodis tant colpidors com el seu empresonament a Zamora o les diverses vagues de fam i manifestacions diàries davant de la Model que va protagonitzar. De la seva lluita, el seu pensament i de les repercussions polítiques i socials d'aquests, tant al Baix Camp com al camí cap a la mal anomenada transició espanyola, ens en parlarà Josep Maria Gort, que també fou testimoni dels intents d'incorporar les seves propostes a les lluites locals.

Totes les conferències seran pronunciades per destacats activistes locals amb la voluntat de recollir-ne el testimoni i ampliar-lo amb les aportacions dels assistents i reconèixer la tasca col.lectiva dels impulsors de les diverses iniciatives. Els organitzadors estem preparant una plataforma digital on poder¡er compartir imatges, testimonis i opinions sobre aquests temes o altres que formin part de la memòria de la comarca i del País. Si esteu interessats en participar en el debat sobre els temes que us proposem, podeu enviar-nos un correu a baixcamp@omnium.cat o a la plana de Facebook ARRelats

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid