Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Digitalització
En marxa un projecte per a digitalitzar les obres de Pedrolo

Aquest projecte va adreçat a centres educatius dins i fora del domini lingüístic, i va adreçat a grups d’estudiants a partir de 4t d’ESO.

07/04/2016 Cultura
Pedrolo Digital és un projecte de “groupsourcing” per digitalitzar l’obra completa de Manuel de Pedrolo i situar-la a l’espai literari català de mitjans del segle XX. Es preveu  enllestir el projecte a finals d'any  i es puguin consultar a la xarxa. L'objectiu és digitalitzar tota la seva obra. No es podrà descarregar, però sí llegir a traves d'internet. Aquest projecte va adreçat a centres educatius dins i fora del domini lingüístic, i va adreçat a grups d’estudiants a partir de 4t d’ESO.  Per a conèixer més sobre aquesta iniciativa, visiteu el web del projecte.

Aquesta iniciativa és part d’un projecte de doctorat dut a terme pel Pedro Fernàndez, doctorand a la University College Cork, a Irlanda i supervisat per Helena Buffery. El projecte compta amb el vist-i-plau de la Fundació Pedrolo.  Aquest és el segon projecte acadèmic sobre Manuel de Pedrolo precedit per una nova anàlisi de l’obra Mecanoscrit del segon origen que utilitzava la figura de l’últim home tal com apareix a la novel·la romàntica The Last Man de Mary Shelley. 

Aquest projecte vol dibuixar un mapa literari-històric de les obres de Manuel de Pedrolo que serveixi per explorar la seva relació amb l’espai literari català tal com va desenvolupar-se durant la segona meitat del segle XX, alhora que intenta perfilar les característiques de la seva vasta i heterogènia producció. L’anàlisi destacarà els esforços de l’autor per crear un nou model de literatura catalana que l’alliberaria de l’aïllament de l’Espanya franquista, per mitjà de la incorporació de models literaris internacionals com William Faulkner i Jean-Paul Sartre entre altres.

A més a més, es provarà de relacionar la producció de literatura popular amb el seu ampli projecte polític-estètic: omplir buits en l’espai literari català existent a través d’una aproximació innovadora i experimental.

Cada centre tindrà com a tasca la digitalització d’una de les obres, i les pàgines es repartiran entre el nombre d’alumnes que participin en el projecte. El projecte va adreçat a alumnes de 4t d’ESO en endavant, i es basa en la utilització d’eines digitals que de bon segur agradaran als alumnes. Els estudiants hauran d’utilitzar la càmera del seu telèfon mòbil i aprendre com funciona una eina digital basada en el reconeixement òptic de caràcters (OCR) disponible en línia gratuïtament. Els alumnes també hauran d’editar i etiquetar els textos per convertir-los a format XML (Extensible Markup Language) un llenguatge del qual n’aprendran nocions bàsiques.

Un cop les obres completes estiguin compilades en un corpus digital, arribarà el moment de realitzar una anàlisi exhaustiva d’aquestes dades utilitzant mètodes de la lingüística computacional. Aquests mètodes seran fonamentals per analitzar els textos i establir connexions entre les obres, els temes i gèneres conreats per l’autor.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid