Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura popular
Comencen les Festes de l'Ós als Països Catalans

Del 3 al 25 de febrer es podrà visitar successivament a Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans (al Vallespir). La tradició és ben viva en diferents municipis dels Pirineus, Andorra i al sud de l'Abera

02/02/2016 Cultura

A

Aquest cap de setmana comença a Arles de Tec (Vallespir) la Festa de l'Ós, a continuació pobles der la comarca com Prats de Molló i Llorens de Cerdans, prenen el relleu, així com altres indrets de la geografia catalana. Segons festes.org, la tradició és ben viva en diferents municipis dels Pirineus, Andorra i la Catalunya Nord.

Precisament aquests tres pobles nord-catalans es van unir fa dos anys per demanar el reconeixement de l'Unesco l'inscripció de la Festa la llista del Patrimoni Immaterial de l'Humanitat.

Programa de les festes de l’Ós 2016

dissabte 6 de febrer i diumenge 7 de febrer

Festes de l’Ós a Arles de Tech
A Arles, la festa de l’Ós es viu amb el protagonisme de la gent del poble i conta la llegenda de l’amor impossible entre la bonica Roseta i una criatura que vé del bosc. Capturada per un caçaire, la bestia està mostrada per les places del poble, on el grup de les «bottes» i el de les «tortugues» comproven la seva força i resistencia.

Del 20 al 23 de febrer 2016

Festa de l’Ós a Prats de Molló
La festa de l’ós a Prats de Molló té el seu origen a les velles tradicions pirinenques ; representa el ritu de passatge entre l’home salvatge i l’home civilitzat. Tres nois es vesteixen amb una pell d’ovella i s’enmascaren de sutge per anar desprès a tocar i enmascarar a la gent del poble.

Del 26 al 28 de febrer 2016 :

Festa de l’Ós a Sant LLorenç de Cerdans
La festa barreja el ritu de passatge amb el correvila d’obertura del carnestoltes. També hi han altres figures emblemàtiques i tradicionals com ara la Monaca que encapçalen el correvila per els carrerons del poble.

L’exposició "Festes de l’ós dels Països Catalans"

L’ós és al centre del patrimoni immaterial de l’Alt Vallespir. Celebrada encara a tres pobles, aquesta festa s’ha convertit en un factor d’identitat del territori i dels seus habitants. Els estudis sobre aquest tema són nombrosos i actualment s’estan renovant. És dins d’aquest context on es troba aquesta exposició, organitzada conjuntament per l’associació Costumari de Catalunya Nord i l’Associació per la Recuperació de la Història Local del segle xx de la Mata, en estreta col·laboració amb els municipis d’Arles, Prats de Molló, Sant Llorenç de Cerdans i la Mata.

El projecte Festes de l’ós dels Països Catalans va néixer l’any 2014, quan es van iniciar els contactes entre dos pobles: la Mata (els Ports) i Prats de Molló (Vallespir), dos pobles de cultura catalana que celebren, cadascun a la seva manera i a 450 quilòmetres de distància, la festa de l’ós.

D’aquells intercanvis va sorgir la idea de recopilar informació de les festes de l’ós, tant de les existents com de les desaparegudes, en el conjunt dels Països Catalans i els seus territoris limítrofs. L’objectiu era conèixer-les i entendre-les millor, i les recerques i els estudis van ser conduïts per Kassim Carceller i Esteban i Oriol Lluís Gual, els comissaris de l’exposició.

L’inventari final ha resultat ser més gran del que s’esperava inicialment; s’han documentat més d’una quarantena de municipis on s’ha celebrat la festa de l’ós. D’entre ells, n’hi ha set que a dia d’avui encara la mantenen.

El resultat d’aquest treball inèdit es va presentar l'any passat en l’exposició documental titulada «Festes de l’ós dels Països Catalans». A través dels 35 panells que formen l’exposició, el visitant podrà descobrir una multitud de documents, fotos, gravats i dibuixos, així com també un gran nombre de descripcions que han elaborat especialistes del tema. L’exposició posa de relleu la pluralitat dels jocs d’óssos als Països Catalans (sempre compresos dins d’un conjunt de creences de la cultura popular) i repassa llur història des del segle xv fins avui dia. De la mà de l’aspecte històric, es dóna a conèixer el fenomen festiu actual des del punt de vista dels actors que la componen.

L’associació Costumari de Catalunya Nord, curosa d’estudiar i de valoritzar el patrimoni cultural i festiu d’aquest territori, es complau de promoure per l’Alt Vallespir i arreu de la nació.

Creença Popular

En relació a la Festa de l'ós, Festes.org apunta, "a una creença popular associada al 2 de febrer, també molt estesa a les zones muntanyoses del continent europeu, és que pels volts d’aquesta data els óssos del Pirineu es comencen a despertar de la seva hibernació. Hom creu que aquest dia l’ós es desperta i surt de la cova i que, en funció del temps que faci a fora, es despertarà del tot o bé tornarà a dormir, en una metàfora del que succeeix a nivell meteorològic. Aquesta creença ha generat en moltes poblacions catalanes una manifestació festiva anomenada Festa de l'Ós, Ball de l’Ós, Cacera de l'Ós o Ball de l'Óssa en què un grup de personatges simulen empaitar, capturar, i finalment "afaitar" un ós que entra al poble i fa tot tipus de malifetes".

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid