Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura
Sobre les arrels precristianes del pessebre de Nadal

Un interessant article planteja si les figuretes dels nostres pessebres són fruit de la invenció popular o tenen un origen religiós de molt abans del naixement de Crist

26/12/2015 Cultura

L'article de l'Institut Nova Història planteja interrogants sobre aquesta mena de representacions de figurades nadalenques, que ja es donaven amb molta anterioritat a la cristianització.

Entre altres aspectes apuntenque l'estudiós Pepe Rodríguez, en el seu llibre Mitos y ritos de la Navidad, els pessebres “van arrencar, més o menys, al mateix temps que l’Esglésisa Catòlica va començar a tenir el control de l’ortodòxia cristiana després del concili de Nicea (325)”. I, així, en un tros de sarcòfag de la primera meitat del segle IV ja hi trobem representada l’adoració dels pastors, el bou i la mula. I en un altre fragment del mateix segle, descobert a Barcelona, hi figura una escena de l’Epifania, amb la Mare de Déu, el Nen i els Reis.

També planteja l'interrogant sobre una continuïtat de les representacions dels déus precristians, no només romans, sinó també del pòsit religiós a la Península Ibèrica.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid