x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
“Un atles subversiu per a menuts...i no tan menuts”
30/11/2015 Maria Isona

Per Maria Isona, coordinadora del Col·lectiu Reconstruint Fuster, i de la membre del PDaD

A la Ribera del Xúquer hi ha l'editorial Sembra Llibres, un projecte cooperatiu i independent. Amb els llibres que editen, Joan Carles Girbés i Xavi Sarrià sembren: reflexió, compartició, escepticisme, idees....i ens proporcionen una mirada ampla del món en què vivim.
La nova llavor de Sembra és "Cantamapes", (Cantalamappa-2015), de Wu Ming.

Wu Ming és el nom que utilitzen quatre escriptors i activistes italians i Cantamapes és la primera obra que escriuen per a lectors a partir de 8 anys.

La traducció al català d'un Xavier Mínguez, que ha sabut emprar un llenguatge divertit i a l'abast dels més menuts, i els mapes a color de l'il·lustrador Paolo Domeniconi, són l'embolcall perfecte per al llibrot dels viatges dels Cantamapes, Guido i Adele, una parella de iaios estrafolaris, aventurers i rodamons.

De la mà del narrador, un bibliotecari amic dels Cantamapes, el lector fa un viatge, on cada destí del llibrot de viatges, amaga una història, conte, o llegenda, que el posarà cara a cara amb les misèries i les virtuts de la condició humana.
Mai havia trobat explicats, d'una manera tan senzilla, conceptes com: imperialisme, dret, guerra, generositat, depredació urbanística, racisme, llibertat d'expressió, resistència, nacionalisme, entesa, egocentrisme, unitat popular, prepotència, ecologisme, idealisme, igualtat o respecte entre altres... Tot gràcies a personatges sinistres com "Benito Mandibulot" i heroïnes de la resistència com “Margherita de Trentino” o “Tina Merlin”.

He de dir que la meua part preferida es troba al final de cada aventura que ens narra el bibliotecari, però no hi és escrita a les pàgines del llibre, i m'explique, el que més m'agrada del llibre són les preguntes que em fa la meua filla Pau en acabar cada capítol.

Quan pose un llibre a les mans de la meua filla busque que ho passe bé, que a poc a poc esdevinga una lectora voraç, que cada llibre provoque una reacció, que siga com obrir una porta i que li done eines per a la vida.

Les rialles, la indignació, la tristesa, i la curiositat que ha despertat en Pau la lectura de Cantamapes em diu que la nova llavor de sembra Llibres dóna el fruit esperat i que espere més llavoretes com aquesta, per sembrar idees, respecte i estima en les "feretes", com bé les anomena David Segarra, un altre "autor Sembra".

Us recomane encaridament que llegiu "Cantamapes" un llibre per a públic de 8 a 108 anys, us recomane que el llegiu amb els més menuts, i per damunt de tot, us demane que contesteu TOTES les preguntes que de ben segur us faran.
“Mai no s’ha erigit cap estàtua a un crític. Pot ser això és una raó més perquè els crítics es reafirmen en la seua vocació” Joan Fuster i Ortells

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid