Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
"Sopas de plàstics" al litotal de Cabrera

Fa setmanes que les aigües del Parc Nacional de Cabrera presenten una densitat altíssima de residus plàstics portats per les corrents marines.

20/07/2015 Territori

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient que desplaci embarcacions de neteja a les aigües del Parc Nacional per tal de minvar aquesta contaminació el més aviat possible, i evitar així que l’impacte ambiental sigui major.

Segons el GOB, a nivell global cal abordar aquest problema mitjançant la reducció en la generació de fems, i especialment dels embalatges i envasos, i el correcte tractament i reciclatge dels residus. Caldria també prendre mesures contra els països que no gestionen bé aquest tipus de residus, generant així un problema ambiental a escala mundial (ben apreciable, per exemple, amb la immensa acumulació de plàstics que ocupa el nord de l’oceà Pacífic). "A nivell individual, podem començar per reduir el nostre consum de productes envasats amb plàstics (botelles d’aigua, fruita empaquetada, etc)", ha afegit el col·lectiu ecologista

Es desconeix la procedència d’aquesta "sopa de plàstic"s. S’estima que el 20% dels plàstics que arriben a la mar han estat llançats des d’embarcacions (recreatives, pesqueres, de transport de mercaderies o de persones) mentre el restant 80% prové de terra, i arriba a la mar bé arrossegat per rius i torrents, bé per què a molts llocs existeixen abocadors de fems molt prop de la costa (o directament sobre ella). A nivell mundial els grans contribuents al problema són Xina, seguida per Indonèsia i altres països del sud-est asiàtic, mentre a la Mediterrània Occidental destaquen Marroc i Algèria.

Se calcula que a nivell mundial enguany arribaran a la mar de l’ordre de 9 milions de tones de plàstics. Aquesta quantitat s’incrementa cada any, i s’ha calculat que el 2025 serà el doble. Els plàstics a la mar afecten a fauna de tots els nivells, des de balenes i grans peixos fins a musclos i altres invertebrats. Algunes espècies pateixen problemes digestius fins arribar a morir, per acumulació dels plàstics a l’estomac i intestins, mentre altres, especialment les més petites i filtradores, són afectades per l’efecte tòxic d’alguns components dels plàstics (com el bisfenol A) i també per l’efecte agregador del plàstic sobre determinades partícules orgàniques i tòxiques, com els pesticides (DDT, PCB).

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid