Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Mandela
Ha mort Nelson Mandela, lluitador per l'alliberament i contra el racisme

Ha mort el referent de la lluita contra l'Apartheid que va passar 28 anys empresonat i acusat de "terrorista" i després va ser el primer president negre de Sud-àfrica

05/12/2013 Internacional

Fa pocs minuts s'ha conegut la mort de Nelson Mandela, el lluitador per la igualtat i la justícia que es va convertir en un referent de lluita i de pau després de passar dècades a la presó. Mandela ha mort a Johannesburg als 95 anys, a casa.

La seva mort ha estat anunciada pel president sud-africà Jacob Zuma, que ha explicat que "S'ha apagat" i ha mort. La noticia que s'esperava que es produïs d'un moment a l'altre, donada l'avançada edat i les complicacions mèdiques que havia patit darrerament. 

Nelson Rolihlahla Mandela va néixer a Transkei (Sud-àfrica) a 1918. El seu pare era el cap de la tribu Tembu i Mandela va créixer amb sentit de la responsibilitat i direcció. Va estudiar Dret a la universitat i va aconseguir la seva llicenciatura el 1942. Estava en contra del sistema de l'apartheid que existia a Sud-àfrica i va crear un negoci relacionat amb el dret per ajudar la seva gent, els oprimits del seu país. Va lluitar en contra una "justícia" oficial basada en el racisme, en la segregació i en l'explotació social.

Una lluita per la llibertat del seu poble

Mandela va crear el Congrés Nacional Africà (CNA) el 1944 i va treballar de moltes maneres per fer que la gent indígena a Sud-àfrica lluités pels seus drets.

El 1960 es va desil•lusionar amb els resultats de les accions del CNA i va organitzar un grup armat per lluitar en contra de l'apartheid i l'opressió amb més força. El 1964 va estar detingut per sabotatge i condemnat a passar la resta de la seva vida a la presó.

Mandela seguia sent un símbol molt fort de la lluita contra l'apartheid i l'opressió per a tot el món i continuava ajudant la seva gent. A la presó de Robben Island va organitzar classes d'educació política per als altres interns. Mandela mai va prometre les seves opinions principals i sempre era un exemple de coratge per a la seva gent.

El 1990 el President F. W. de Klerk va posar Mandela en llibertat, després de molts anys de campanya a favor de la seva llibertat per tot el món. Va dirigir les negocions amb Klerk que va donar lloc a la fi d'un govern racista. El 1993 Mandela i Klerk van guanyar el Premi Nobel de la Pau. El 1994 Nelson Mandela va ser escollit president de Sud-àfrica en les primeres eleccions democràtiques i multiracials del país. La seva vida és l'exemple que un home pot canviar el món.

El 1994 Nelson Mandela var guanyar les primeres eleccions a Sudàfrica després de mig segle de racisme institucionalitzat de l'Aparthei. El 1999 el CNA de Nelson Mandela va guanyar les eleccions i es va revalidar en les eleccions generals de Sud-àfrica.

 

Valora
Vídeos
Grandes Biografias: Nelson Mandela
Nelson Mandela y la Revolución cubana: la amistad más censurada
Nelson Mandela and the ANC's Revolution to a Democracy
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid