Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Síria
Els rebels sirians segresten el periodista català Marc Marginedas

S'ha convocat una concentració de suport que tindrà lloc aquest dimarts a les 17h a les portes d'El Periódico

24/09/2013 Internacional
Marc Marginedas, corresponsal de guerra d'El Periódico Marc Marginedas, corresponsal de guerra d'El Periódico | Autor: El Periódico

El periodista d'El Periódico Marc Marginedas està segrestat a Síria des del passat 4 de setembre. L'enviat especial del diari català es troba retingut en aquell país en mans d'un grup de la insurgència.

Segons el rotatiu, que n'ha informat ara per qüestions de seguretat, Marginedas viatjava en cotxe juntament amb el xofer que l'acompanyava quan va ser interceptat per diversos combatents gihadistes als voltants de la ciutat de Hama, a l'oest de Síria. El 4 de setembre va ser l'últim dia que es va posar en contacte amb el diari, i des d'aleshores ja no s'hi ha pogut parlar.

La xarxa social Twitter s'ha omplert des d'ahir de mostres de suport al periodista sota l'etiqueta #MarcTesperem. A més, s'ha convocat una concentració que es realitzarà aquest dimarts a les cinc de la tarda a les portes d'El Periódico.

Veterà corresponsal de guerra, Marginedas havia entrat a Síria el diumenge 1 de setembre a través de Reyhanli (sud de Turquia) acompanyat per opositors de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS). L'objectiu del desplaçament era informar sobre els preparatius de la ­intervenció militar internacional i investigar sobre l'atac amb armes químiques del 21 d'agost passat als afores de Damasc.

Marginedas va enviar la seva última crònica el dilluns 2 de setembre des de la localitat de Qasr Ibn Wardan, a prop de Hama, en la qual ­relatava la decepció en les files rebels al veure com s'allunyava la perspectiva d'un atac imminent nord-americà.

El dimecres havia d'enviar un reportatge sobre un poble pròxim que havia estat presumptament saquejat per l'Exèrcit sirià. Cap al migdia es va posar en contacte amb la redacció, però ja no va arribar a enviar la seva informació al ser retingut abans.

En un dels articles que va enviar per a l'edició on line d'El Periódico, Marginedas ja advertia del perill de treballar com a periodista a Síria a causa d'un ràpid deteriorament de la situació des del seu últim viatge (al mes d'abril) i de com els seus acompanyants l'avisaven de la necessitat de mantenir-se en silenci. "Des d'aquí fins a Sarmada hi ha molts controls en mans d'islamistes. Desconfien dels estrangers i és millor que no sàpiguen qui ets", li van demanar.

Cap dels grups de la insurgència siriana s'ha atribuït tenir a les seves mans l'enviat especial d'aquest diari. Però aquesta última setmana, en un fòrum gihadista, ha aparegut una crida "a capturar tots els periodistes, identificar els equips que utilitzen i registrar-los per localitzar els xips en què tenen fotos i notícies de gihadistes". Aquests combatents sospiten que els informadors que actualment treballen a Síria podrien ser, en realitat, "un tipus d'espies que treballen sota la cobertura de periodistes".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid