Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Corrupció
El jutge decreta llibertat provisional per als 12 detinguts en l'operació Mercuri

Cap de setmana de protestes contra la corrupció a Sabadell - Bustos declararà davant del jutge diumenge

01/12/2012 Drets i Llibertats

Les 12 persones que en total s'han detingut aquests darrers dies al voltant de l'anomenat cas Mercuri de presumpta corrupció municipal i urbanística amb epicentre a Sabadell han quedat aquest dissabte a la matinada en llibertat provisional.

Els detinguts van passar aquest divendres a disposició judicial al jutgat d'instrucció número 1 de Sabadell i després de declarar davant del jutge durant més de 12 hores en conjunt, tots ells van quedar en llibertat provisional, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Per a 5 dels 12 detinguts el Ministeri Fiscal havia sol·licitat la presó provisional però el jutge ha acordat la seva llibertat amb la mesura cautelar de comparèixer els dies 1 i 15 de cada mes al jutjat. És el cas per exemple de l'exregidor del PP de Sabadell Jordi Soriano.

A més dels detinguts, hi ha 26 persones més imputades en el cas. De l'Ajuntament de Sabadell també hi ha imputats tres regidors, tres càrrecs de confiança, el cap de la policia local i una funcionària d'Urbanisme.

La trama del 3%

Les detencions es van practicar dimarts passat, quan es va iniciar el dispositiu que va portar els Mossos d'Esquadra a escorcollar diferents dependències de l'Ajuntament de Sabadell. En total es van fer 41 entrades i registres al consistori i societats i 15 més a registres particulars. També van escorcollar la seu de la companyia d'Aigües de Sabadell i la seu de la Federació de Municipis de Catalunya que presideix Bustos.

Des de dimarts, dia en què es van produir els escorcolls en una operació dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell i per la Fiscalia Anticorrupció de Catalunya, la policia catalana ha estat analitzant la documentació que es van endur dels diferents registres.

Segons la fiscalia anticorrupció, la trama organitzada a l'Ajuntament de Sabadell exigia un mínim de 120.000 euros als empresaris per tenir avantatge en la contractació pública -fons que es repartien entre polítics i funcionaris- i un 3% del total del pressupost de l'obra un cop aquesta havia acabat.

Tràfic d'influències

La investigació de l'operació Mercuri ha permès destapar un cas de presumpte tràfic d'influències en el que estaria implicat el secretari  d'Organització del PSC, Daniel Fernández, i pel qual ja s'ha imputat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, que ha decidit posar a disposició del PSC el seu càrrec com a primera secretària de l'agrupació local del partit com també han fet Fernández i Bustos. En cap cas, però, preveu deixar l'alcaldia.

Pérez nega "rotundament" qualsevol relació amb la trama Mercuri però sí ha reconegut que l'investiguen per un presumpte cas de tràfic d'influències, delicte del que també es declara innocent.

Bustos declararà diumenge

L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, declararà aquest diumenge davant del jutge que investiga el cas Mercuri. Ho havia de fer aquest dissabte, però finalment declararà el seu germà, Francisco Bustos, regidor d'Espai Públic, i la seva esposa, Montserrat Costa.

De la seva banda, l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez -imputada en un cas paral·lel per suposat tràfic d'influències on també hi està implicat el secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández-, declararà també aquest dissabte, així com el tinent d'alcalde de Sabadell, Joan Manau.

El diumenge està previst que compareguin davant del jutge Josep Miquel Duran, cap de la policia local de Sabadell i Manuel Bustos, que compareixerà cap a les tres de la tarda.

Pel que fa al dilluns declararà Marisol Roig, germana de l'exregidora del PP de Castellar Sandra Roig i cap de premsa de l'exregidor del PP Jordi Soriano. L'últim a declarar dilluns serà Melquíades Garrido, oncle de Manuel Bustos, president del Gremi de Constructors de Sabadell i propietari de l'empresa Constructora Garrido Martínez. Dilluns també declararà Antonio Jiménez, exregidor del PSC de Llavaneres i ja implicat al cas Pretòria.

Ple dimarts que ve

L'Ajuntament de Sabadell celebrarà el ple ordinari dimarts 4 de desembre a les 18 hores, tal com estava previst abans d'esclatar el cas Mercuri i tot i que l'equip de govern ha proposat suspendre'l davant les imputacions de l'alcalde, tres regidors i diversos treballadors municipals.

Ho van anunciar a la junta de portaveus de divendres. PP, ICV i EUiA estaven d'acord en posposar-lo, però CiU i l'Entesa s'hi van oposar, de manera que el ple se celebrarà ja que l'acord necessitava unanimitat.

L'oposició va retreure la nova absència de l'alcalde Bustos a la junta de portaveus ja que creuen que l'alcalde ha de donar explicacions als grups polítics abans de fer-ho als mitjans de comunicació. L’Entesa per Sabadell considera "absolutament inadmissible" que no hagi presidit la Junta de Portaveus de l’Ajuntament, una absència que se suma a les de la reunió de dimarts 27 i la Junta de portaveus extraordinària de dimecres 28.

L'Entesa per Sabadell ja va plantejar dimarts que l’alcalde es retirés temporalment de les seves funcions i nomenés un alcalde o alcaldessa accidental fins que acabés la instrucció de l’operació Mercuri. L’Entesa defensarà aquesta petició en una moció que presentarà al ple municipal de dimarts. La moció proposa un únic acord: El nomenament d’un alcalde o alcaldessa accidental fins que finalitzin les diligències prèvies sobre l’operació Mercuri.

A més, ICV Sabadell ha demanat la creació d’una gestora que governi el consistori fins que s’aclareixen tots els fetsl i la CUP exigeix la dimissió de l’alcalde Manuel Bustos i de tots els càrrecs públics imputats.

ICV ja va presentar una denúncia l'any 2010

Una denúncia del grup municipal d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Sabadell a principis del 2010 podria haver motivat la investigació que ha acabat amb el desenvolupament de l'operació Mercuri. Els ecosocialistes van posar en coneixement de la Fiscalia l'existència de pràctiques "anòmales" entre l'Ajuntament i diversos empresaris.

Segons la portaveu d'Iniciativa, Carme Garcia, diversos empresaris haurien posat en coneixement del partit que des de l'Ajuntament se'ls exigia el pagament de comissions per tal d'accedir amb avantatge a contractacions públiques. A més, la informació que va posar en coneixement de la Fiscalia va intentar ser robada. Segons una denúncia presentada als Mossos d'Esquadra, el gener del 2010, algunes persones haurien entrat a la seu del partit a Sabadell i es van endur dues torres d'ordinador i diversos expedients de la caixa forta.

Sabadell contra la corrupció

Diversos col·lectius i moviments populrs de Sabadell porten anys denunciant la corrupció i amiguisme que es practica a la ciutat, i que dimarts van celebrar que finalment s'hagi començat a destapar el que molts ja s'ensumaven.

Tant és així que el mateix dimarts, després de conèixer l’operació contra la corrupció, més de 250 persones es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament de Sabadell amb molta crispació i contundència per exigir la dimissió de l’alcalde. Crits com “Bustos dimissió, fora corruptes de l’administració” van ser els protagonistes de la tarda.

Des de la plataforma alternativa Sabadell Lluitant i els partits de l’oposició Entesa per Sabadell i CUP s'han convocat diverses mobilitzacions per protestar contra la corrupció. A més, han creat el bloc informatiu i reivindicatiu "Sabadell contra la corrupció".

A més, per la ciutat han reaparegut les enganxines amb el lema "Estil Bustos. No gràcies" i els missatges crítics a les xarxes socials amb l’etiqueta #pintenBustos.

Sabadell, declarat ajuntament més transparent el 2010

Paradoxalment, l'Ajuntament de Sabadell ha estat reconegut en diverses ocasions per la seva transparència. L'any 2010, l'ONG Transparència Internacional, que avalua el nivell de transparència de les administracions públiques, va atorgar la màxima nota al consistori del municipi vallesà. 

Aquest mateix 2012 un estudi de la UAB va avaluar la transparència informativa, en aquest cas de la pàgina web de l'ajuntament i la va qualificar amb 9 sobre 10. De fet, durant la seva gestió d'alcalde, Bustos ha estat convidat en diferents ocasions a explicar en jornades i congressos l'experiència de Sabadell com a exemple de transparència en l'administració municipal.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid