Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Diada Nacional
7 de novembre, 353 anys de Resistència

Avui fa 353 anys de la signatura del Tractat dels Pirineus, el document que manté encara dividits els Països Catalans dins dels estats espanyol i francès

07/11/2012 Política

El 7 de novembre de 1659 es va signar el Tractat del Pirineus, un tractat que va marcar el trossejament de la nació per la voluntat de la monarquia hispànica de cedir els territoris del nord de Catalunya a França a canvi de mantenir les possessions a Flandes.

Aquest dissatbe a Perpinyà, coincidint amb els actes de cloenda del Correllengua d'enguany, es commemorà el 7 de novembre amb una manifestació pels carrers de la capital nord-catalana sota el lema 'Per l'ensenyament del català', per denunciar les agressions a la llengua catalana en el conjunt del territori català i en especial a Catalunya Nord, on només s'afegeixen impediments per al seu desenvolupament normal especialment en l'ensenyament, per mostrar així que es continua treballant pel reconeixement de la nostra llengua, de la nostra cultura.

Precisament aquest ha estat el lema “Llengua, Cultura i Llibertat” que la flama de la llengua ha viatjat arreu del país i que s'ha centrat en la figura de Lluís Maria Xirinacs.

La manifestació sortirà de la Plaça de la Victòria, al peu del Castellet, però la festa començarà a les 15h amb l'Escola al carrer, activitat interactiva amb la Brigada d'intervenció poètica. Després de la marxa i de l'acte polític, tindrà lloc a les 19.30h la marxa de torxes del Castellet fins a la Casa Musicale, on a les 20h30 tindrà lloc el concert.

Al matí, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), enguany, també ha organitzat actes a Figueres i  un autocar facilitarà l’assistència als actes de les dues localitats.

16 anys del Correllengua

La Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) que organitza el Correllengua va nèixer el 23 d’abril de 1996, durant la diada de Sant Jordi, impulsada per la societat civil, amb la ferma voluntat d’articular una organització autocentrada i arrelada al territori, amb un objectiu clar: el treball per l’assoliment de la plena normalització lingüística, cultural i nacional.

D'ençà de l'any 2009, la marxa que es realitza pels carrers de Perpinyà està encapçalada per la pancarta sote el lema "Esborrem el Tractat dels Pirineus"

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid