Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ni França ni Espanya
Font-romeu emmordassa el símbol de la república per denunciar el Tractat dels Pirineus

L'Ajuntament aprova per unanimitat demanar la revisió del Tractat

09/02/2012 Política
Font-romeu, municipi de l'Alta Cerdanya sota administració francesa, ha intensificat la seva protesta per denunciar el Tractat dels Pirineus i reivindicar la seva catalanitat. Aquest dimecres, el ple municipal va aprovar per unanimitat demanar la revisió simbòlica del Tractat dels Pirineus.

Però no va ser un ple habitual. Les votacions es van fer a l'exterior i al costat del símbol de la República Francesa, que no presentava el seu aspecte comú. La Marianne estava embolcallada amb una bandera catalana i emmordassada amb una cinta negra.

Amb aquesta postura aprovada pel ple, l'alcalde, Jean-Louis Demelin, vol que Font-romeu torni a formar part de l'administració catalana del nord. Demelin considera que el municipi “és el mateix que el de Llívia i hauríem hagut de ser considerats igual” i d'aquesta manera ja ha anunciat que l'Ajuntament enviarà unes cartes al president de la República francesa i al monarca del Regne d'Espanya “per denunciar el Tractat dels Pirineus".

Una ruptura amb precedents

No és el primer cop que una municipi fa aquesta sol·licitud. El 1931 un grup de municipis de la Catalunya Nord es van plantejar sol·licitar la seva adhesió a la "república catalana" d'en Macià. D'altra banda, el 1998 anys les poblacions cerdanes dels Angles i Eina van portar a terme una denúncia en relació al Tractat dels Pirineus i la situació de desemparament que viuen aquestes petites poblacions nord-catalanes sota administració francesa.

Retallades educatives

El ple també es va realitzar a davant de les obres de la futura escola, on el municipi hi ha invertit quatre milions i el ministeri francès d'educació ha anunciat la supressió de llocs de mestres. Segons els portaveus dels pares d'alumnes, “a poc a poc estan provocant la desertificació de Cerdanya i Capcir, ningú vindrà o s'hi quedarà a viure si tanquen les escoles”. És per això que al ple hi van assistir mestres i pares d'alumnes, i també altres habitants de l'Alta Cerdanya.

Manifestació avui a Perpinyà

Aquest dijous està previst que es manifestin a Perpinyà tots els càrrecs electes de la Cerdanya nord-catalana davant la Inspecció d'Acadèmia, delegació del Ministeri francès d'Educació. L'Alta Cerdanya i el Capcir denuncien que se suprimeixin mestres a les escoles de muntanya i, en general, es queixen de la poca atenció que l'Estat fa a aquestes comarques de la Catalunya del Nord.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid