Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Música
Músics de la Catalunya Nord es presenten a Barcelona

El Col·lectiu Joan-Pau Giné, que aplega una seixantena de formacions nord-catalanes que canten en català, es presentarà al CAT Tradicionàrius el 6 d'octubre

19/09/2012 Cultura

El Col·lectiu Joan-Pau Giné es presentarà al CAT Tradicionàrius de Gràcia dissabte 6 d'octubre en una jornada dedicada a la música rossellonesa, amb taules rodones, projeccions i concerts. Hi participaran molts professionals del món de la música i hi actuaran, a partir de les 9 del vespre, grups com Joan Ortiz (folk), Chris the Cat (blues), Norha (electro rock), Blue Sol (pop), BenQueBufa (cantautor) i Zompa (ska).

El Col·lectiu Joan-Pau Giné ha estat creat per Angelets de la Terra, una entitat independent que treballa per la llengua i la cultura catalanes. En origen era una penya de la USAP, fundada per Ramon Faura el 2001, que buscava unir el catalanisme militant i el popular. L’any 2012 es va crear el Col·lectiu per fomentar la inclusió del català a les cançons de grups del Rosselló i per donar visibilitat als que així ho fessin, ja que cal ressuscitar “el valor i la potencialitat del català com a llengua musical deslliurada de militàncies inamovibles”.

En poc temps i amb pocs recursos ja hi ha aplegats una seixantena de grups i solistes amb 80 cançons. Entre els membres més actius del Col·lectiu trobem Franck Sala, líder i cantant de Llamp Te Frigui, i Ben Gross “Benquebufa”, els quals han aconseguit escampar l’èxit del projecte. L’objectiu és contradir el tòpic que la Catalunya Nord és una societat “afrancesada” demostrant que d’uns anys ençà “parlar català en públic ja no suscita mirades matadores i cada cop hi ha més gent disposada a entendre’l”. I és que els empresaris n’exploten el potencial comercial i turístic, i alguns catalans es reafirmen en valors d’identitat, modernitat i memòria històrica.

El Col·lectiu Joan-Pau Giné ha anat més enllà del folklorisme i ha estat capaç de fer present el català en les diferents escenes musicals i de donar-li nous valors: per exemple, entén el català com a vehicle d’integració i de cohesió socials en contraposició a la identitat francesa, cada cop més excloent.

Podeu veure el programa de la Diada de la Catalunya Nord clicant aquí.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid