Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Persecució mediàtica
Repressió politicojudicial contra el cantant de rap mallorquí Valtónyc

Les cançons de Valtónyc defensen la llengua catalana dels atacs que pateix i es mostren crítiques amb el sistema capitalista i la destrucció del patrimoni mallorquí

14/08/2012 Cultura

El cantant de rap combatiu Josep Miquel Arenas, Valtónyc, està patint una repressió politicojudicial i una persecució mediàtica de la mà de periodistes i mitjans espanyolistes, com el diari El Mundo, popular per criminalitzar persones i col·lectius crítics i compromesos políticament. El cantant, natural de Sineu (Mallorca), es presenta com un raper, hiphoper i glosador del segle XXI amb principis marxistes-leninistes.

Alguns dels autors d’aquestes campanyes de criminalització han estat Mayte Amorós, Joan Riera Roca, Manuel Aguilera, Eduardo Inda, Indalecio Ribelles, Daniel Àlvarez, entre altres.

Valtónyc ha compost cançons en què es defensa la llengua catalana dels atacs que pateix i, alhora, critica la manipulació lingüística del Círculo Balear, es fa una crítica al sistema capitalista i es denuncia la destrucció del patrimoni natural de l’illa, entre altres coses.

Jorge Campos, president de Círculo Balear, va denunciar el cantant al·legant incitació a la violència i amenaces de mort, i menystenint el principi de la llibertat d’expressió. El cantant s’ha intentat defensar amb noves cançons com "El Mundo dóna llicència per matar" i ha rebut clares mostres de suport al seu perfil de Twitter, però també atacs de simpatitzants del Círculo Balear i de les NNGG del PP. A més, per la seva banda, Jorge Campos s’ha tornat a acarnissar amb les actuacions del cantant: "se dé cancha a este tipo de individuos y encima cobren".

D’altra banda, amb motiu dels fets ocorreguts, Endavant-OSAN ha emès un comunicat de suport a Valtónyc i ha afirmat que "consideram Valtónyc un exemple a seguir de compromís i coherència davant els difícils moments de crisi capitalista que vivim" i ha dit que "entenem que cal emmarcar les seves cançons, i el que en elles s’hi diu". A més, en el comunicat es felicita el cantant per la feina que ha fet des de la música i se l’encoratja a seguir en aquesta línia.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid