Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
HdL
La cultura vol viure en llibertat

Pau Mariné d'RXI explica quines han estat les harmonies de lluita d'aquest mes de juliol

03/08/2012 Harmonies de lluita
Els dies convulsos que ens toca viure es veuen reflectits en l'escena musical, directament afectada, juntament amb el món cultural i la societat en general. No se'n salva ningú. Estem parlant de retallades en inversió i pujades en taxes de tot el que és cultura, ferint de mort el sector dessagnant-lo per la butxaca. La revista Nativa ha volgut fer una recopilació de les lluites que afecten i perviuen en la cultura. Però el fet paradigmàtic és la detenció de Pau Llonch (At versaris) juntament amb més companys vaguistes, que exemplifica la retallada de drets socials amb el càstig a la gent més compromesa i militant.
 
I és que els músics estan en lluita. Mentre per la xarxa s'escampa el manifest 'La cultura no és un luxe', els músics posen el seu granet d'arena pels afectats del foc de l'Empordàper la llenguaper la memòriacontra l'Eurovegases posicionen, ... fins i tot els representants i les sales han fet un manifest contra la pujada de l'IVA, que ha estat seguit de manifestacions.
 
En un context més festiu i enardidor, la setmana passada es celebrava el festival Catalunya vol viure en llibertat a la Devesa de Girona que, amb motiu del vintè aniversari de l'històric festival homònim que protestava contra les detencions indiscriminades de l'Operació Garzón, ha volgut marcar l'inici del procés d'independència de Catalunya. Tot i això, al festival, amb assistència multitudinària, va comptar amb músics del País Valencià i de Mallorca, i es va recordar el cas amb el passi del nou documental Operació Garzón contra l'independentisme català.
 
La novetat més destacable del cicle pot ser el Torn de paraula dels Agraviats. En el seu quart disc es noten els quinze anys de recorregut del grup de la Plana, on deixen enrere el clàssic punk rock skatalític, i s'endinsen en una base completa i sense por, fent servir nous ritmes i melodies. Els deu talls d'aquest àlbum microfinançat mantenen en certa manera el caràcter reivindicatiu de la formació.
En A l'ombra de l'obscuritat, el cantautor Andreu Valor evoluciona la seva proposta fent traspuar positivisme d'entre les ombres amb jocs poètics. Amb el sentiment d’amor cap a la terra com a base, el socarrat fa valer la seva cançó per parlar-nos de la seva relació amb el país i del mateix fet de la tasca que duen endavant els nostres nous cantautors.
 
Des de l'illa gran tornen els Eixut, ara amb Majorcan souvenir, set temes nous de "rock'n'grall" on s'hi combina la nostàlgia per les tradicions i la lluita pel territori. En aquest segon disc els mallorquins mesclen amb criteri el grall de xeremies amb les guitarres potents i la música d'arrels jamaicanes. Ska frenètic amb tocs punk, reggae, rock amb punts celtes, ... amanit de lletres arrelades a la terra roja i el marès de Mallorca.
Mallorca és ca nostra ja és la setena entrega de Valtonyc des que s'hi va posar fa dos anys, elevant-lo com el raper més prolífic dels Països Catalans. En aquest disc, el jove de Sa Pobla fa una proposta equilibrada entre lletres de crítica social, amor, solidaritat, contra el racisme, contra la monarquia, reivindicant els valors culturals catalans i tot des d'un punt de vista marxista.

La gent d'Inèrcia presenta el seu primer llarga durada sota el nom de No és cap simulacre. El disc dels de la Serra de Mariola el conformen bones dosis de rock que basculen entre el hard rock i el punk rock, compost per guitarres contundents i acompanyat d'unes veus melodioses.
La Banda bandarra va néixer per les Guilleries amb la intenció de fer un repertori festiu, per això el seu so es basa en l’ska i el reggae, sense renunciar a altres sonoritats. La seva és una proposta fresca i divertida a favor del canvi social a través de la "bandarrització". El seu disc de debut du per nom el seu crit de guerra: Bandarrisme!

Els guanyadors de la darrera edició de l'Esclat han estat El veïnat, un octet vilassarenc que es mou entre el reggae i l'ska denunciant injustícies i reivindicant els seus ideals. Acaben de treure la maqueta Sortiré al carrer amb quatre temes d'execució elegant i moments festius, que transmet un missatge optimista i conscient des de l'òptica del jovent.
 
Acabem amb Trempant, una gent que fa mesos han tret Sempre endavant, la seva primera referència. Mitja dotzena de talls trepidants, contundents i subversius amb veu estripada, quan no gutural. També afegeixen riffs i cors en aquesta aposta combativa que no dóna treva i que no s’ho pensa dues vegades en atacar Espanya, els botiflers, la tortura, … contra els privilegis dels rics i per l’alliberament.
 
Per repassar el seguiment que ha estat fent el web Totmusicat de la campanya Catalunya vol viure en llibertat es pot passar per aquestes entrevistes que han anat fent a Francesc Ribera 'Titot', Els catarres, Joan Dausà, Pere Tàpies, Joan Reig i Carles Belda, i també pels articles previ i pòstum a l'acte. A més, amb el diari El Punt/Avui del 16 d'agost s'adjuntarà un DVD de les 8 hores de concert en una edició limitada.

Pau Mariné  RXI.cat  correu@rxi.cat
Valora
Vídeos
Entrevista amb Pau Llonch després de la seva detenció
Moksha "Esgarriat"
Andreu Valor - Desperta
Cesk Freixas vs Pi de la Serra - "El burro i l'àguila"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid