Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
L’ofensiva contra el català a la Franja arriba a la televisió pública

El PP i el PAR al capdavant del Govern d'Aragó han incrementat la seva ofensiva contra el català a través dels mitjans

06/04/2012 Llengua
El PP i el PAR al capdavant del Govern d'Aragó han incrementat la seva ofensiva contra el català mitjançant la premsa escrita i ara també utilitza la televisó pública per menysprear la llengua. Tota aquesta ofensiva es planeja des de Saragossa.

El sociolingüísta, Narxo Sorolla assenyala en el seu bloc que "portem unes setmanes que la premsa va plena d’avisos del Govern d’Aragó (PP i Partido Aragonés -PAR-) que atacaran qualsevol reconeixement del català a la Llei de llengües, perquè no és una llengua pròpia de la Franja". Sorolla posa tot un seguit d'exemples:
Aragón TV

Una ofensiva que arriba a la televisió pública d'Aragó, Aragón TV, amb el programa ¡Bien dicho!, que la setmana passada va dedicar un programa a la localitat franjolina d'Aiguaviva de Bergantes (Matarranya) i, més concretament, a la seva parla. Al programa la llengua en cap moment es reconeix com a català, sinó com a chapurreau o Parlar de Aiguaviva que ha estat estudiat per nombrosos lingüistes d'arreu del món, sorpresos per la seva pervivència i peculiaritats. El programa el practica amb els aiguavivans per apropar-lo de manera divertida als aragonesos, segons informa Nació Digital

La presentadora va preguntant als habitants del municipi com és diu, en chapurreau, tal o qual objecte, ressaltant-ne el sentiment de llengua minoritzada que persisteix entre la població. Quan arriba al mercat, i s'hi troba carxofes, exclama: "Carxofes? Eso parece alemán, ¡o ruso!". En un altre fragment, troba més similituds entre el chapurreau i l'italià que no pas amb cap altra llengua.

Durant el programa, en què s'insisteix en el caràcter singular, familiar i completament testimonial de l'idioma chapurreau, un dels entrevistats també afirma: "Aquí ni es parla català, ni valencià, sinó chapurriau. Cada poble el pronuncia a la seva manera, no s'entenen ni entre ells. Uns hi posen unes lletres i d'altres, d'altres."

L'ofensiva contra el català es planeja des de Saragossa


Segons Sorolla, al PAR tenen un problema, perquè la major part dels seus alcaldes estaven a favor del reconeixement del català no fa molt. De fet, un dels qui amb més accent ha defensat el català és l’actual President de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve (PAR). I la Comarca del Baix Aragó – Casp que defensa el català està governada pel PAR, el PSOE i CHA (Chunta Aragonisista). Però Sorolla assegura que la direcció del PAR a Saragossa, distant dels seus representants, es deixen endur per la bogeria del corrent radical de la Federación de Asociaciones Culturales del Aragón Oriental (FACAO). I arriben a fer polítiques panaragonesistes, que tan critiquen quan del suposat pancatalanisme.

No hi ha una resposta contundent


Per a Sorolla, és d’esperar que el PP actui d'aquesta manera. El problema, segon Sorolla,  és que no s’han produït respostes contundents per "part dels que parlem català". Per sort, los pobles del Baix Matarranya, que es troben integrats al Baix Aragó – Casp, han modificat l’antic text que apareixia a la web i en parlen sense embuts: "Por unanimidad de la toda la comunidad científica la lengua que se habla en los pueblos del Baix Matarranya forma parte del catalán noroccidental".

La Llei de Llengües

La Franja és el territori dels Països Catalans on el coneixement oral del català és el més universalitzat: el saben parlar 42.000 persones, el 88,8% de la població adulta. El 2009 es va aprovar la llei de llengües d’Aragó, que el nou govern del PP  amb l'ajuda del PAR ja han dit que la tombaran.

Aquesta normativa estableix que el català, i també l’aragonès, “són llengües pròpies, originals i històriques” d’Aragó, lluny de la cooficialitat amb el castellà.
 
Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  7. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  10. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid