Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El PP vol acabar també amb el català a la Franja de Ponent

La candidata del PP a la presidència de l'Aragó, Luisa Fernanda Rudi, va prendre possessió aquest dimecres com a nova presidenta de l'Aragó, amb la presència del president del PP, Mariano Rajoy, entre altres càrrecs del partit. 

Tal com va anunciar en el debat d'investidura, entre les mesures que impulsarà hi ha la reforma de la Llei de Llengües, que reconeix el català com a llengua pròpia de l'Aragó i en preveu "especial protecció". Una norma que amb prou feines s'ha pogut aplicar ja que va ser aprovada l'any 2009. La nova presidenta vol derogar la normalització del català i l'aragonès perquè segons ella està "imposada".
14/07/2011 11:02 Llengua
 
El PP, que ha pactat amb el regionalista Partit Aragonès (PAR) a les Corts aragoneses, ha anunciat que complirà la seva promesa electoral i derogarà part de l'única llei que reconeixia el català a la Franja i l'aragonès a les valls pirinenques.

La nova presidenta aragonesa, Luisa Fernanda Rudi, ja va deixar clar que l'executiu que presidirà remetrà a les Corts una llei de reforma que presumiblement suposarà una retallada profunda de les disposicions que contenia. En aquest sentit, podria ser que els termes "català" i "aragonès" fossin suprimits del text legal.

El programa electoral del PP ja anunciava la substitució de la Llei de llengües per una "política activa de preservació i divulgació de les nostres modalitats lingüístiques", sense especificar quines són. El programa del PP també qualifica l'espanyol com a "llengua comuna espanyola i aragonesa". Per contra, sí que prometien fer efectiu a l'Aragó el reconeixement que la llengua de signes espanyola va assolir al Congrés dels Diputats.

espanya_contra_els_pai776sos_catalansEl PAR, amb un discurs semblant, diu que a la Franja no es parla català sinó un conjunt de "modalitats lingüístiques". Els regionalistes han estat demanant, durant l'anterior legislatura, que cada municipi pugui decidir com vol que s'anomeni la variant que s'hi parla.

El PP abandera l'anticatalanisme

El sociolingüista Natxo Sorolla, al seu bloc especialitzat en l'estat de la llengua catalana a la Franja, analitza la qüestió i destaca que a l'Aragó el PP branda un discurs molt vehement contra el bilingüisme i no s'amaga del seu intent d'imposar el monolingüisme espanyol. Així, afirma que mentre que "el PP exporta arreu el discurs del bilingüisme", a l'Aragó "abandera l’anticatalanisme i imposa el monolingüisme castellà als catalanoparlants". I ironitza: "Mentres, només podrem estar contents perquè l’anticatalanisme és presidit per una dona".

D'altra banda, avisa que "si Rudi trau a la palestra el tema l’anticatalanisme i els béns de la Franja, és ben segur que tindrà un bon debat mediàtic per a anar entrant en calçador les retallades socials, lo transvasament de l’Ebre, la privatització de les escoles…".

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid