Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
DIA DE LA DONA TREBALLADORA
Amb els drets de les dones, ni un pas enrere!

Al llarg de la setmana s'han anat realitzant centenars d'actes arreu del país en relació al proper 8 de març, Dia de la Dona Treballadora

07/03/2012 Gènere
Les organitzacions de l'Esquerra Independentista, juntament amb diversos col·lectius i entitats del teixit popular, s'han bolcat en l'organització de tota mena d'actes per tal de denunciar la situació actual que pateixen especialment les dones, a causa de les retallades i la precària situació en drets laborals que s'està estenent arreu del país.

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, l'activista feministra Núria Bazaga repassa en una entrevista a Llibertat.cat la pèrdua de drets que estan patint les dones i dóna algunes claus per enfortir la lluita feminista.

També per aquest dia, diverses de les organitzacions de l'Esquerra Independentista han redactat un manifest sota el lema “No cosirem les vostres retallades! Plantem cara!” on preveuen “el pitjor escenari pels drets de les dones treballadores catalanes des de la transició”. Segons les organitzacions, la suma de les retallades i la victòria electoral de “la dreta ultracatòlica més rància” portarà a un context “d'espectacular ofensiva patriarcal”.

També han volgut denunciar el fet que les mesures econòmiques i laborals adoptades pels governs per tal de “pal·liar els efectes de la crisi” juntament amb les “polítiques de dretes franquistes”, comportin un greu augment de les desigualtats de gènere i un clar empitjorament de les condicions laborals, sense oblidar l'ascendent nombre de víctimes mortals per violència de gènere, les quals disposaran de molts menys serveis i institucions de suport legal i jurídic a causa de les retallades en el sector.

El manifest també denúncia la nova legislació sobre avortament que prepara el ministre espanyol de justícia, Alberto Ruiz Gallardón, que pretén imposar una normativa més restrictiva que la llei de supòsits de 1985, la qual qualifiquen d'”atemptat contra la llibertat i el dret a decidir de les dones” i asseguren que significarà “la prohibició del dret al propi cos”, recordant que aquesta va ser la principal victòria del moviment feminista als anys 70 i que ara pretenen fer desaparèixer. Les organitzacions reclamen com a única sortida l'autodefensa, “l'autoorganització de les dones i els homes feministes, de les opcions i identitats sexuals dissidents en la lluita contra el Patriarcat".

De la seva banda, l'MDT alerta que "les dones, un dels sectors socials més precaritzats, som les qui hi perdem més bous i esquelles" en "l'empitjorament de les condicions de vida de la classe treballadora". Segons assegura, la reforma laboral "no fa sinó empitjorar encara més les nostres condicions laborals, ja que les dones concentrem més del 75% dels contractes a temps parcial, percebem sous inferiors, patim més temporalitat", cosa que "implicarà un augment de l’explotació i s’afegeix a la nostra doble jornada laboral".

"Les dones som una mà d’obra flexible fora de la llar, és a dir, de què es prescindeix quan cal, però en canvi estem obligades a treballar gratuïtament en l’àmbit domèstic, en el qual la tan pregonada igualtat només és un somni", denuncia. I avisa: "Només quan se superi aquesta contradicció estructural podrem començar a parlar realment d’igualtat".

A més, també lamenta que "la dreta més reaccionària d’Europa pretén laminar un dels nostres drets bàsics, l’avortament, sota la fàl·làcia d’equiparar els suposats drets dels embrions amb els de la dona embarassada". Per tot plegat conclou que "les polítiques de dretes al servei del capital i el patriarcat anorreen encara més les dones i enterren els drets adquirits durant anys". En aquest sentit, fa una crida a la vaga general i a "bastir una organització de dones de l’Esquerra Independentista que es dirigeixi al conjunt de les dones treballadores dels Països Catalans".

Manifestacions convocades pel proper dijous 8 de març

Tarragona: Estàtua dels despullats - 19.00h
Barcelona: Pl. Universitat - 19.00h
Palma: Pl. Espanya - 20.00h
València: Jardins del Parterre - 19.00h
Castelló de la Plana: Plaça de la Pau - 19.30h
Girona: Dissabte 10 de març - Rambla – 12.30h
Lleida: Pl. Catedral – 19.30h.


Actes locals relacionats amb el 8 de març (tots els actes els podeu consultar a l'agenda)

BARCELONA

8 de març: el casal popular Tres Voltes Rebel a Nou Barris organitza un sopar amb espectacle a càrrec de “Cafè amb mel”. L'acte tindrà lloc a les 2/4 de 9 del vespre al Passeig Urrútia, 125 i el preu serà de 12 euros. Cal reservar prèviament a través del correu electrònic del casal.

10 de març: l'Ateneu Popular Octubre a Poblenou organitza les xerrades “Per què les feministes lluitem cada dia contra el patriarcat?” i “Classe, reproducció i món laboral”. Al finalitzar l'acte hi haurà concert de la cantautora Beatriz Balladares. L'acte tindrà lloc a 2/4 de 8 a l'Ateneu Popular Octubre (C/Amistat, 14)

EL VENDRELL

7 de març: a 2/4 de 7 de la tarda, l'Ateneu popular “La Trinxera” organitza un taller d'elaboració de pancartes al mateix ateneu.

8 de març: a les 6 realitzaran a la Plaça Vella, una paradeta informativa sobre la discriminació de gènere i la lluita per la igualtat. A les 7 del vespre es farà una concentració sota el lema “No esteu soles. Units per la igualtat” a la Plaça Vella. Posteriorment es projectarà la pel·lícula “North Country” a l'Ateneu i a les 10 es durà a terme la penjada de pancartes pels carrers del Vendrell.

ALCOI

8 de març: s'ha convocat una concentració i lectura del manifest a les 12 del migdia a la Plaça de la Vila de Cocentaina. A les 7 del vespre al centre cultural d'Alcoi es farà un homenatge a les Bambuneres i a 1/4 de 9 es podrà visitar a Buylcafe (Av. País Valencià) l'exposició col·lectiva “8 mirades sobre la dona”.

GIRONA

8 de març: a les 6 de la tarda, la CUP i Maulets organitzen un acte popular i lúdic contra les retallades i pels drets de les dones i a les 7 del vespre a la Plaça del Vi, tindrà lloc la concentració que cada any organitzen els diferents col·lectius de dones de la ciutat.

9 de març: a 2/4 de 7 a l'Estació jove s'organitza un debat al voltant de la reproducció i l'empoderament de les dones com una necessitat en la lluita contra el sistema capitalista. Basat en el document de la COS “Reproducció, classe i món laboral”. L'acte és organitzat per Endavant-OSAN.

10 de març: a les 2 del migdia hi haurà dinar popular a la Plaça de l'Assumpció a Sant Narcís. Preu 6€. Posteriorment la CGT organitzarà una performance sota el títol “1962-2012”. A 2/4 de 5 s'iniciarà la xerrada “La reforma laboral en clau de gènere” a càrrec de la CGT.

GRANOLLERS

9 de març: a 2/4 de 8 del vespre, l'Assemblea de Joves de Granollers i el Casal Popular l'Esquerda inauguren l'exposició “Dones i crisi” elaborada per Endavant-OSAN. A les 8 es projectarà la pel·lícula “Pan y rosas” dirigida per Ken Loach i a les 10 del vespre hi haurà sopar de tapes per 5€.

EL CAMP

9 de març: a les 6 al Casal Despertaferro de Reus es passarà el documental “Rote Zora”, organitzat per AJR-Maulets. A 7 del vespre, a la Biblioteca Conangla i Fontanilles a Montblanc, la CUP organitza un cine-fòrum de la pel·lícula “Pan y rosas”. A les 8, el Casal Popular La Turba de Valls organitzarà una xerrada i sopar per reivindicar i homenatjar a Dolors Vives i Rodon.

10 de març: a les 11 del matí, el Casal Despertaferro de Reus organitza la projecció de diversos documentals i vermut. A 2/4 de 6 de la tarda, el Casal Despertaferro organitza les xerrades “Teresa Mañé, mestra lliurepensadora a Reus” i tot seguit “ Subjectivitat, ordre social i patriarcat”. A les 9 del vespre hi haurà sopar popular per 10€ i punxa-discs. Cal apuntar-se anticipadament a la Taverna Despertaferro. Ho organitza Dones en Acció.

VILANOVA I LA GELTRÚ

8 de març: a les 7 del vespre l'Associació de dones La Frontissa organitza una concentració a la Plaça de la Vila.

10 de març: a les 7 del vespre la CUP ha organitzat un debat-col·loqui “Vilanova amb perspectiva de gènere. Estratègies per combatre el masclisme”.

IGUALADA

10 de març: durant tot el dia hi haurà parada informativa a la fira “Dones al carrer”. A les 6 de la tarda, a la plaça Pius XII, xerrada “Dona i crisi” a càrrec del seminari d'economia crítica TAIFA. A les 8 del vespre es realitzarà una marxa de torxes.

11 de març: a les 8 del vespre, al Casal la Teixidora d'Igualada, tindrà lloc la projecció de la pel·lícula “Pan y rosas”.

BAIX LLOBREGAT

7 de març: a 2/4 de 8 a Ca n'Ametller de Molins de Rei, s'organitza la xerrada-taller “Com afecta la crisi a les dones? El capitalisme és violència de gènere”, a càrrec del seminari TAIFA i CGT.

MALLORCA

10 de març: s'inaugurarà l'exposició fotogràfica “Dones” a l'Ateneu Popular de Palma juntament amb festa reivindicativa.

VALÈNCIA

10 de març: l'Assemblea local de l'Horta Nord juntament amb l'Ateneu de Montcada de l'Horta i altres col·lectius feministes, han organitzat a les 6 de la tarda al Casal del col·lectiu de dones de Montcada, la xerrada “Desmuntant els mites de l'amor romàntic” a càrrec de Maulets i Endavant.

LLEIDA

8 de març: a 2/4 de 8 del vespre hi haurà una concentració a la plaça catedral de Lleida organitzada per la CUP, CGT, Assemblea de Joves de Lleida, CSA La Maranya, SEPC i Casal l'Ocell Negre. A 2/4 de 9 al Casal Popular de Joves, xerrada “Els paranys de l'amor romàntic” a càrrec del col·lectiu Lika.

9 de març: a les 7 del vespre a la Biblioteca publica de Lleida, la CUP organitza la xerrada “La salut i els drets de les dones. La crisi com excusa”.

15 de març: a les 8 del vespre al Casal Ocell Negre, el SEPC organitza la projecció de la pel·lícula “La reina de los bandidos”.
Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid