Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Unes 3.000 persones commemoren els fets de la Gleva de 1714

De la prohibició a rècord mundial de salves amb armes d'avantcàrrega en honor als 120 màrtirs.

05/02/2012 Política
Tot i les temperatures a sota zero, unes tres mil persones van participar dels actes de commemoració dels fets de la Gleva de 1714 a les Masies de Voltregà (Osona).  En una jornada qualifica d'històrica al Voltreganès que va acabar amb l'ofrena floral al Santuari de La Gleva.

En aquest indret, l'historiador Francesc Xavier Hernàndez Cardona que ha posat en relleu la importància de fets històrics com els ocorreguts a La Gleva el 1714 emmarcats en una guerra a escala mundial on més enllà de la contesa entre la corona catalanoaragonesa i la francocastellana, s'estava decidint un veritable xoc entre la visió absolutista i la visió més progressista i constitucional de la societat.undial on més enllà de la contesa entre la corona catalanoaragonesa i la francocastellana, s'estava decidint un veritable xoc entre la visió absolutista i la visió més progressista i constitucional de la societat.

Del conjunt d'actes previstos, es va assolir el rècord mundial de salves amb armes d'avantcàrrega. L'esdeveniment va comptar amb un total de 210 trets, i els seus participants han rebut un certificat que avala la seva presència i participació. Així mateix, el jurat ha certificat aquest nombre de salves i ha signat la documentació que acabarà aprovant la World Record Academy per tal d'assignar aquest nou rècord mundial a la comarca d'Osona.

La Diputada al Parlament Anna Simó, en nom dels membres del jurat i com a parlàmentaria que va entrar la resolució condemnant la prohibició de l'any passat de realitzar aquestes salves, ha parlat al final d'aquest acte presentat per l'actor Quim Masferrer, destacant l'aprovació d'aquesta resolució que ha canviat certes coses pel què fa a la normativa i ha aprofitat per tenir un record especial als personatges històrics que van signar el Pacte dels Vigatans del 1705 i als 120 màrtirs de La Gleva de 1714.

Òmnium Cultural, organitzadora dels actes, ha qualificat la jornada de festiva i reivindicativa alhora que creuen que marcarà un abans i un després al Voltreganès. També aprofitant la nota de premsa "per agrair el suport institucional i el recolzament popular als actes, així com la col·laboració de totes les entitats, associacions, i persones a títol individual que l'han fet possible".
 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid