Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ni França ni Espanya
Font-romeu de la Cerdanya es rebel·la contra les fronteres imposades

A llarg de la història no ha estat el primer cop i pel mateix motiu que s'ha realitzat aquesta sol·licitud. El 1931 un grup de municipis de la Catalunya Nord es plantejaven sol·licitar la seua adhesió a la "república catalana" d'en Macià (com veureu a la fotografia).

07/02/2012 Política

L'alcalde de la població Font-Romeu ha anunciat que l'ajuntament enviarà unes cartes al president de la República francesa i al monarca del Regne d'Espanya “per denunciar el Tractat dels Pirineus". Recordem que el 1998 anys les poblacions cerdanes dels Angles i Eina també van fer portar a terme una denúncia similar en relació al Tractat dels Pirineus i la situació de desemparament que viuen aquestes petites poblacions nord-catalanes sota administració francesa.

Jean-Louis Demelin, l'alcalde d'aquesta localitat, ha posat la injustícia històrica i l'arbitrarietat de la partició de Catalunya sobre la taula. Vol que aquesta població torni a formar part de l'administració catalana del nord. Demelin ha explicat que el territori del municipi “és el mateix que el de Llívia i hauríem hagut de ser considerats igual”.

Ta i com recorda un article al diari El Punt Avui aquest municipi sota domini francès és el resultat de la fusió, l'any 1822, dels antics municipis d'Odelló i Vià. El nom de Font-romeu prové de la font de l'ermita, on es venera una verge negra com a Montserrat.

 En aquest sentit, l'argument de pes per portar a terme aquest posicionament es resumeix amb l'expressió de  Demelin, “França ens té oblidats”.

L'article sobre Font-romeu aparegut a El Punt Avui també explica que l'Ajuntament ha construït un nou grup escolar per valor de quatre milions d'euros i el ministeri francès de l'educació ha anunciat la supressió de llocs de mestres pel municipi. Segons els portaveus dels pares d'alumnes “poc a poc estan provocant la desertificació de Cerdanya i Capcir, ningú vindrà o s'hi quedarà a viure si tanquen les escoles”. El ple municipal de dimarts al vespre es farà al ras, davant la nova escola. La població està convocada a assistir-hi malgrat que les previsions meteorològiques anuncien temperatures de més de 10 graus sota zero.

Cal recordar  que a llarg de la història no ha estat el primer cop i pel mateix motiu que s'ha realitzat aquesta sol·licitud. El 1931 un grup de municipis de la Catalunya Nord es plantejaven sol·licitar la seua adhesió a la "república catalana" d'en Macià (com veureu a la fotografia). Malauradament, Macià va abandonar abans la "república catalana".

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid