Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
350 anys de resistència: Commemoració del Tractat dels Pirineus i final del Correllengua 2009

350 anys de resistència: Commemoració del Tractat dels Pirineus i final del Correllengua 2009 (7 de novembre del 2009, Perpinyà).
Un any més, s’apropa la diada del 7 de novembre, en la qual commemorem la firma del Tractat dels Pirineus. Des de la Federació d’Entitats en Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes s'ha volgut que la commemoració d’enguany sigui especialment important ja que l’efemèride, 350 anys després, s’ho mereix. Descarrega't l'Especial 7 de novembre d'Autodeterminació.cat, que conté una entrevista a Hervé Pi, president de la Federació Catalunya Nord i membre de la Comissió 350 anys.

27/10/2009 16:48 Política


Aquesta és una diada important per a tots els que defensen la llengua i la cultura catalanes en un territori on han estat tan malmeses per França. És per això que s'ha constituït la Comissió 350 anys, que té per objectiu organitzar els actes que se faran per la diada de Catalunya Nord, el proper 7 de novembre de 2009. La Comissió 350 anys neix amb la voluntat de commemorar i divulgar les conseqüències del Tractat dels Pirineus, 350 anys més tard. A més, la manifestació també servirà, un any més, de cloenda als actes del Correllengua, organitzat per la Coordinadora d’associacions per la Llengua (CAL).

Programa d’actes del dia 07/11/2009

* 10h Fira d'entitats organitzada per Òmnium Cultural (Plaça Catalunya) * 13h Dinar (entrepans calents a la Plaça Catalunya) * 14h Animacions infantils : Jocs per mainatges i animació musical (Plaça Catalunya)
* 16h Manifestació «350 anys de resistència!» (Plaça Catalunya)
* 18h Parlaments al Castellet * 20h Marxa de torxes (Castellet - Casa Musical)
* 21h Concert (Casa Musical - Entrada 8€) Al Tall
Raph Dumas & The Primaveras i la Cobla Mil·lenària Allioli Clash (Pirat’s Sound System + Mauresca Fracas Dub)

Manifest de la Campanya «Els catalans no tenim fronteres»

Fa 350 anys el Tractat dels Pirineus va segellar el final d’una guerra partint el territori dels catalans entre dos estats, Espanya i França, dos estats que han intentat durant aquests 350 anys de desfer la catalanitat en favor de les seves anomenades cultures i llengües “estatals”. Malgrat tot, la repressió cultural i lingüística exercida des de fa tants anys no ha aconseguit fer desaparèixer la catalanitat d’aquests territoris. A banda i banda de la frontera els catalans han mantingut les seves tradicions, la cultura i la llengua. Si a finals del segle XIX vam impulsar una renaixença esplendorosa des del punt de vista cultural, en aquests inicis del segle XXI estem davant d’un nou impuls dels vincles de caire econòmic.

Els catalans podem constatar que 350 anys de frontera no ens han separat mai del tot, i que ara mateix creix dia a dia la voluntat dels catalans per esborrar aquesta frontera i treballar plegats en el marc de la Unió Europea, constituint un dels pols comercials, culturals i socials més rics del sud d’Europa.

Amb aquesta vocació de futur, d’un retrobament sense fronteres, fem una crida a les entitats de la societat civil, a les empreses, a les persones que es preocupen per la llengua, la cultura i el país.

Els catalans no tenim fronteres. Tenim un país que creix a cada poble, a cada comarca, a cada inicia- tiva que emprenem junts. I junts ens comprometem a lluitar per desfer les barreres que encara sepa- ren els Països Catalans.

Les entitats i les persones que signem aquest manifest ens comprometem a retrobar i reforçar tots els vincles entre el nord i el sud de Catalunya.
Manifest de la CAJEI
350 anys desprès, el jovent continuem resistint

Enguany, quan es compleixen 350 de l'inici de l'ocupació francesa , la lluita continua al nord de les Alberes. Com cada 7 de novembre, els i les catalanes d'arreu tenim una cita a Perpinyà per defensar la nostra llengua i cultura, així com per deixar clar a l'Estat francès que no ens aturarem fins esborrar la traïció i l'esquarterament del nostre territori que va suposar el Tractat dels Pirineus. Sem un sol poble i volem decidir el nostre futur en llibertat i no deixarem que el jacobinisme i la repressió francesa ens aturin, com no ho ha fet en aquests 350 anys plens de revoltes, repressió, atacs i ridiculització de la nostra llengua, la nostra cultura i de la nostra forma de ser i de viure.

El jovent català, doncs, ha de ser-hi, i des de la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI), volem animar a tot el jovent del Països Catalans a participar en la manifestació del 7 de novembre a les 16 hores a la Plaça Catalunya de Perpinyà amb els nostres companys de l'Esquerra Independentista del Rosselló, el Conflent, el Vallespir, el Capcir i la Cerdanya. Entre tots combatrem la repressió contra el moviment antibolonya i els rossellonesos Pere i Yann, la destrucció del territori que suposa el TAV i la massificació turística i de segones residències a les comarques del nord del país, la retallada dels drets socials i laborals impulsada pel govern de Sarkozy i l'hostilitat francesa contra qualsevol vestigi de la nostra cultura. Portem 350 anys de resistència, ara cal passar a l'ofensiva.

El dissabte 7 de novembre, tothom a Perpinyà!

concertsEntitats promotores de la Comissió 350 anys

- Federació d’Entitats per la Defensa de la LLengua i la Cultura Catalanes a Catalunya Nord - Centre Cultural Català - Casal Jaume I de Perpinyà - Aire Nou de Bao - Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL)

- Associació Arrels - Col·lectiu de Professors de Català per Adults - CatNord.cat - Plataforma per la dignitat - Assemblea Nord-Catalana - Vilaweb Catalunya Nord - Maulets - Comissió 11 de setembre del Penedès - Coordinadora Obrera Sindical - 10Mil en xarxa

Entitats adherides al manifest Catalans Sense - La Bressola escoles laiques catalanes de Catalunya

Nord - Col·lectiu de Professors de Català per a Adults - Llibres del Trabucaire - Nettv.cat - Centre Cultural Català de Colònia e.V. - Centre de Muntanyisme de Mutxamel - la Nostra TV - Plataforma Sobirania i Progrés - Brou de Cultiu - CAL Esplugues - Rebombori Digital - Casal Popular la Fura - Dades.cat - Mar d’Amics - Penya Joan Santamaria – Agrupació per al Foment de la Cultura Catalana - Cercle Català d’Història - Diari digital Sitges News - Reagrupament - Auques i rodolins - Casal Català de Tolosa de Llenguadoc - Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya - 10mil en xarxa - Òmnium Cultural (promotor) - Ràdio Arrels - Centre excursionista de Catalunya - Institut d’Estudis Ceretans - Amics de la Cerdanya - Foment 11 de setembre - Porta dels Països Catalans - Aire Nou de Bao - CatNord.cat - Assemblea Nord-Catalana - Vilaweb Catalunya Nord - Intersindical CSC - www.marxadetorxes.cat - www.festa.cat - Associació de Quadres Catalans de Tolosa - SIES.tv Televisió Cultural catalana per Internet - Força Catalana - Palataforma per la Dignitat de Catalunya Nord - Projecte 66 - Association des Cadres Catalans de Montpellier. - APA escola pública. - Associació Els Catalans de Saint-Martin i els Amics - IPPECde Catalunya - Llançadora Associació d’artisites - Associació Radical Transicional - Centre Cultural Català - Casal Jaume I de Perpinyà - Associació amics de la Bressola - Llibertat.cat - Comissió de la Dignitat - Associació dels amics del Comte Guifre- I-Cerdanya info - Universitat Catalana d’Estiu - Comissió 350 anys
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid